Pittyegni fog a Facebook, ha közelben van egy ismerős

facebook friends nearby
Vágólapra másolva!
Egymás megtalálását könnyíti majd az új mobilfunkció. Szerencsére kikapcsolhatóra tervezik.
Vágólapra másolva!

Az elkövetkező hetekben egy Nearby Friends, vagyis "közelben lévő barátok" nevű funkcióval bővülnek a Facebook androidos és iPhone-os applikációi. Az újítást egyelőre csak az amerikai felhasználók tudják majd használni - derül ki a Facebook hivatalos közleményéből.

Az új szolgáltatás a CNN értesülései szerint alapból kikapcsolt módban kerül bele az appokba, aktiválását követően pedig jelezni fogja, ha a közelben egy ismerős facebookozó tartózkodik - aki ugyancsak bekapcsolta a funkciót.

Így működik majd a tartózkodási hely megosztása Forrás: Origo

A felhasználók maguk dönthetnek majd arról, hogy megosztják-e ismerőseikkel azt, hogy éppen hol vannak, de arra is mód lesz, hogy csak egy szűk körnek (például családtagoknak) legyen rálátása arra, hogy valaki merre jár. Annak érdekében, hogy a zaklatásoknak megpróbálja elejét venni, a Facebookon csak akkor lehet valaki más tartózkodási helyére rálátni, ha valaki a sajátját is kölcsönösen megosztja az adott személlyel.

Arra is módot fog adni az alkalmazás, hogy a felhasználók csak egy adott ideig osszák meg tartózkodási helyüket - például egy koncert alatt -, majd automatikusan kikapcsoljon a követés. A Facebook megoldása abban tér el például a 4square-es, instagramos bejelentkezésektől, hogy nem lesz szükség manuálisan, a képernyőt nyomkodva bejelentkezni egy helyszínre, a tartózkodási hely megosztása automatikus és folyamatos lesz, az app ablakának bezárása esetén a háttérben is zajlani fog.

facebook friends nearby Forrás: Origo

A szolgáltatás tesztelésének kezdetekor csak bizonyos, kiválasztott helyszíneket fog támogatni a Nearby Friends, a cég pedig azt ígéri, hogy utólag is bármikor törölni lehet majd helyszíneket, vagy akár a teljes helyszínnaplót is meg tudják majd szüntetni a felhasználók.