Jelszócsere ajánlott egy súlyos biztonsági hiba miatt

Hacker, pénzmosás, internet
Vágólapra másolva!
Szinte az összes ismert webes szolgáltatást érinti egy napokban felfedezett biztonsági rés. Jelszócsere ajánlott!
Vágólapra másolva!

Rendkívül súlyos hibát találtak a héten a Google és a finn Codenomicon cég biztonsági szakemberei az OpenSSL nevű titkosítási technológiában, amelyet széles körben alkalmaznak a webes szolgáltatások használatának védelmére.

A hacker is megkapja, amit a bank

Varga-Perke Bálint, a Silent Signal cég IT-biztonsági szakértője az Origónak elmagyarázta: a Heartbleed (magyarul nagyjából vérző szív) névre keresztelt biztonsági hiba lehetővé teszi, hogy illetéktelenek férjenek hozzá az egyébként titkosított kommunikációra a felhasználó és a szerverek között.

Ezt például egy internetbank-szolgáltatás esetében úgy lehet elképzelni, hogy a kiberbűnözők megfelelően megírt lekéréseket küldnek a banki rendszernek, amely a hiba miatt nem csak az ügyfélnek, hanem a hackernek is továbbítja a kommunikáció részleteit, dekódolt formában.

Varga-Perke szerint a hiba ugyan nem teszi lehetővé, hogy a hackerek célzottan kérjenek le bizonyos adatokat, de saját próbái alapján ezzel a módszerrel (célzott támadás nélkül is) számos privát adathoz, akár jelszavakhoz, felhasználói nevekhez is hozzá lehet férni.

Az SMS-es belépés is kijátszható

A hiba miatt arra is van mód, hogy illetéktelenek megszerezzék azt a session ID-nek nevezett azonosítót, amelyet a böngésző akkor kap meg, amikor egy felhasználó sikeresen megadta a jelszavát, vagy hitelesítette magát akár SMS-en keresztül is. Ennek az azonosítónak a birtokában gyakorlatilag úgy is be lehet lépni internetes szolgáltatásokra, hogy nem ismerjük valakinek a felhasználói nevét vagy jelszavát.

A magyar szakértő szerint az ilyen jellegű visszaélések ellen vezették be az internetbanki szolgáltatások esetében azt, hogy például utalások előtt a felhasználónak újból hitelesítenie kell magát további SMS-ekkel. Ha valakinél egy ilyen védelmi szolgáltatás aktív, annak hiába lépnek be az ellopott azonosítóval a fiókjába, nem tudnak a nevében utalni. Az Origo megkereste a legnagyobb hazai bankokat is a Heartbleed hibával kapcsolatban, ha megkapjuk válaszaikat a hazai felhasználók biztonsági teendőiről, ezekkel az információkkal frissíteni fogjuk a cikket.

A K&H Banktól megtudtuk, hogy a sérülékenység nem érinti az ügyfeleiket (így azoknak nem kell sorn kívül jelszót sem váltaniuk), mivel a cég más technológiát alkalmaz a titkosításhoz. A CIB Banknál azt mondták, hogy az ügyfeleket is érintő rendszerek között nem volt megtalálható az OpenSSL hibájával kapcsolatos szerver. Emellett a cég kötelezővé tette internetbanki szolgáltatásainak használatához az automatikus jelszógenerátor használatát, ami ugyancsak megakadályozta volna azt, hogy mások utalhassanak az ügyfél nevében - írták az Origónak. Az UniCredit Bank ugyancsak azt közölte, hogy nem érinti internetbanki rendszereit az OpenSSL sérülékenysége.

Az Erste Banktól pénteken kaptunk választ, ők jelezték, hogy javították a sérülékenységet, és cserélték az érintett webszerver digitális tanúsítványait is. Ez a társaság jelszócserét javasol ügyfeleinek.

A fontos szolgáltatásokon cseréljünk jelszót!

Varga-Perke Bálint kiemelte, hogy a hiba miatt az internetes kommunikáció titkosításához használt, a szolgáltatók oldalán elvileg nagyon őrzött privát kulcs kinyerésére is van lehetőség. Bár ennek az esélye meglehetősen kicsi, egy ilyen kulcs birtokában gyakorlatilag szabadon lehetne hozzáférni az egyébként védett kommunikációhoz (például a Facebookon vagy egy bank és az ügyfele között).

Több internetes oldal, köztük a Mashable technológiai blog is összeállított listát arról, hogy mely szolgáltatásokat érinti az OpenSSL-ben lévő hiba, és mely oldalak esetében javították már ki. A szakember szerint ezeket a listákat érdemes fenntartásokkal kezelni, mert sokszor nem tartalmaznak pontos információkat, saját próbái során ugyanis előfordult, hogy egy elvileg már védett szájton reprodukálni lehetett a hibát.

Varga-Perke azt javasolja a felhasználóknak, hogy a kritikus szolgáltatások – például Google-fiók, e-mail, Facebook vagy internetbank, online fizetési szolgáltatások – esetében változtassanak jelszót különösen akkor, ha ezeket az elmúlt napokban használták –, hiszen ekkor nyílt lehetőség adataik ellopására. A hibát orvosló javítást egyébként már elérhetik a szolgáltatásokat üzemeltetők, de bizonyos esetekben a korábban használt digitális tanúsítványok visszavonására is szükség lesz. Azt sem tudni még biztosan, hogy a hibát a Google és a Codenomicon szakértői mellett korábban mások nem ismerték és használták-e.