Vágólapra másolva!
Olcsóbb a rakétánál, de ugyanolyan halálos a railgun, ami az amerikai hadsereg szuperfegyvere lehet.
Vágólapra másolva!

Az elektromágneses ágyú (railgun) két prototípusát az amerikai haditengerészet a virginiai Dahlgrenben lévő kutatóközpontjában teszteli. Ezek egyikét a Predator drónokat gyártó General Atomics, a másikat a BAE Systems nevű vállalat építette meg. A kilövésekről a haditengerészet egy hang nélküli videót is publikált, amely a railgun pusztító erejét demonstrálja többek közt egy betonfal és egy autó eltalálásának bemutatásával.

A mágneságyú több fontos előnyt kínál a hagyományos rakétékhoz képest: nagy sebességgel, nagy távolságra képes kilőni lövedékét, amelynek előállítási költsége töredéke egy rakétának. A railgun nagy erejű elektromágneses impulzusokkal gyorsítja fel tömör, elektromos áramot vezető anyagból készült lövedékét, amely pusztán a súlyával és hatalmas becsapódási energiájával pusztít.

A Wired beszámolója szerint az elektromágneses fegyver jelenlegi prototípusai több mint 7400 kilométer/órás sebességre tudják felgyorsítani tíz kilogrammos lövedékét, hatótávolsága pedig mintegy 160 kilométer. A railgun további előnye, hogy mivel a lövedékében nem szükséges robbanószert helyezni, az jóval biztonságosabban szállítható a rakétáknál.

Bár a durván félméteres lövedékeinek darabját 25 ezer dollárba, vagyis mintegy öt és félmillió forintba kerül előállítani, ez a költség elenyésző egy harci rakéta ötszázezer és másfélmillió dollár közé eső árához képest - írja a Wired. Egyelőre csak a szárazföldön tudták megoldani, hogy az elektromágneses impulzusok előállításához a railgun kellő energiát kapjon, működtetéséhez ugyanis 25 megawatt energiára van szükség, ami több ezer háztartás fogyasztásának felel meg.

A BAE Systems kísérleti railgunja Forrás: US NAVY/John F. Williams

A tesztelés következő mérföldkövéhez érve a railgunokat a USNS Millinocket nevű katamaránra fogják felszerelni, hogy tesztelni tudják a tengeri alkalmazás lehetőségét is.