Az XP halálakor támadhat fel a Microsoft

Vége az XP-nek, újjáéledhet a Microsoft, Windows wallpaper
Vágólapra másolva!
A 13 éve megjelent, kedden nyugdíjba vonuló XP igazi sikertörténet volt, de azóta több komoly hibát vétett a Microsoft. A kilábalás kulcsa az ingyenes Windows lehet.
Vágólapra másolva!

A Windows XP kedden nyugdíjba vonul, ami azt jelenti, hogy nem jelenik meg hozzá több biztonsági frissítés. Ezért egy XP-t futtató számítógép az interneten keresztül nagyon könnyen támadhatóvá válik. Az erősen javasolt váltás ingyenes és olcsó alternatíváit korábbi cikkünkben gyűjtöttük össze.

Az XP hozta a sikert a Microsoftnak

Pedig több mint tizenkét évvel ezelőtti megjelenésekor az XP komoly minőségi áttörést jelentett: az otthoni számítógépekre szánt (Windows 95, 98 és a Me) rendszereket ugyanis a Microsoft a már akkor is elavult MS-DOS-ra alapozta, míg az XP már azonos alapokat használt a korábban csak szervereken alkalmazott Windows NT-vel.

Nem véletlen, hogy a Windows XP kedvező fogadtatásban részesült 2001 végén, hiszen az otthoni PC-kre is szánt rendszer sokkal stabilabban működött elődeinél, kék színű kezőfelülete pedig még egy kicsivel barátságosabb is volt azoknál. Egyedül a rendszerben debütáló, szoftveres aktiválást használó védelmet átkozták sokan, amely az illegális másolatok készítését hivatott akadályozni.

A Windows XP-vel még Bill Gates is büszkén pózolt Forrás: AFP/Henny Ray Abrams

Az internet világszerte a Windows XP megjelenésével párhuzamosan terjedt el, ám ez azzal is járt, hogy a számítógépek millióit támadták meg vírusok és férgek. Végül a Microsoft arra kényszerült, hogy 2004-ben egy hatalmas javításcsomagot adjon ki az XP-hez (a Service Pack 2-t): ez a csomag jóval több volt apró javítások gyűjteményénél, többek közt tűzfalat és más biztonsági újításokat adott a rendszerhez, hogy az ellenállóbb legyen az internetes kártevőkkel szemben.

A Windows XP-re alapozva már a Microsoft is piacra dobott érintőképernyős táblagépet - évekkel az Apple iPad megjelenése előtt. Ám az XP-t futtató táblák nem voltak túl felhasználóbarátak, felületüket eleve nem érintésre tervezték, érintőpálcával kellett böködni rajtuk a miniatűr ikonokat. Nem csoda, hogy nem arattak sikert.

Botrányos lett az XP utódja

Már 2005 nyarán bejelentette a Microsoft, hogy dolgozik az XP utódján, amelyet később Vista néven ismert meg a világ. A fejlesztés azonban jócskán elhúzódott, így csak 2007 januárjának végén (a magyar kiadás csak márciusban érkezett), hat év várakozás után jelent meg az új Windows. A premier béna időzítése miatt az azt megelőző karácsonyra még Windows XP-vel lehetett megvenni a gépeket, amelyekhez adtak egy kupont - ez később a Vista telepítőjének ingyenes elérését tette lehetővé.

A Vista sikeréhez Gates és Ballmer együtt is kevés volt Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Az XP-vel ellentétben a Vista megjelenését nem övezte a felhasználók tömegének elégedett mosolya. Az új rendszer ugyanis azonos konfiguráción érezhetően lassabban futott az XP-nél. Mint később kiderült, a látványos újításnak szánt áttetsző ablakok, telepíthető widgetek igazából zabálták az erőforrásokat, a rendszert legfeljebb egy vadonatúj, nagyteljesítményű PC-n lehetett normálisan használni, de még ott is gondok voltak vele, derül ki az első vistás géppel végzett 2007-es tesztünkből is. Vistán rosszabbul futottak a játékprogramok, míg a laptopokat az extra funkciók gyorsabban lemerítették. Bár a cég egy későbbi javítással a teljesítményen sokat javított, az XP-ről elhanyagolhatóan kevesen álltak át az új rendszerre, mert a lassúsága mellett egy csomó régi hardvert egyszerűen nem is támogatott.

Csak két év múlva jött a felmentő sereg

Nem csoda, hogy a legtöbb ember még nyolc évvel később is az XP-t használta, és csak a Windows 7 2009-es megjelenésével frissített az új verzióra, kihagyva a félresikerült Vistát. Pedig a Windows 7 gyakorlatilag ugyanazokon az alapokon épül, ám nemcsak kinézetét, hanem a teljesítményét is optimalizálták. Mint nemrég készült tesztünkből is kiderül, a hetes rendszer sok, eredetileg még Windows XP-vel eladott számítógépen is gond nélkül működik, nem véletlenül vált mostanra a Windowsok közül a legnépszerűbbé. Ekkor ugyan az iPad még nem volt kapható, de az iPhone már harmadik generációjánál tartott, és egyre jobbak voltak az androidos telefonok is.

A Windows 7-tel már Steve Ballmer is nyugodtan villoghatott Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A Microsoft nem akarta még egyszer elkövetni ugyanazt a hibát, így a hetes Windows után három évvel, 2012 végén kiadta a Windows 8-at. Ekkorra az iPad és az androidos táblagépek már komoly konkurenciát jelentenek a hagyományos PC-knek, mivel alapfeladatokra - netezés, facebookozás, Skype-olás, hírolvasás - tökéletesen alkalmasak, hosszú az üzemidejük, és olcsóbbak, könnyebbek a laptopoknál.

Két szék közé estek a Windows 8-cal

Még ha némi fáziskéséssel is, de a Microsoftnak is feltűnt a táblagépek népszerűsége: a Win 8 esetében az volt az alapvető elgondolás, hogy olyan felületet készítenek hozzá, amely táblagépen és hagyományos számítógépen is univerzálisan használható. A megvalósítás azonban nem sikerült, mert sem az egeret és billentyűzetet, sem pedig az érintőképernyőt használók nem érezték igazán komfortosan magukat a Windows 8 alatt.

Steven Sinofsky, a Windows-részleg egykori vezetője pózol a WIndows 8-as gépekkel. Nem véletlenül nincs már a cégnél. Forrás: AFP/Afp

Előbbiek a megszokott Start menüt és a Windows asztalt hiányolták, az utóbbiaknak pedig az elsőre közel sem egyértelmű képernyőtapogatási gesztusokat kellett megtanulniuk. A Windows 8-nál nem volt gond sem a sebességgel, sem az akkuidővel, a kezelés radikális megváltoztatásán kívül az elérhető appok szűk kínálata, valamint a kompakt méretű windowsos táblagépek hiánya okozta a sikertelenséget.

Van esély rá, hogy tényleg jó lesz a legújabb Windows

Időközben a Microsoft vezetőt váltott. Az alapvetően értékesítéssel foglalkozó Steve Ballmer helyére tizennégy év után a cég felhőalapú szolgáltatásokért felelős részlegének korábbi vezetője, Satya Nadella, egy mérnöki háttérrel rendelkező szakember került. Ő nem sokat tétlenkedett, két hónappal beiktatását követően alapvető változásokkal rukkolt elő a cég.

A vállalat első merész húzása egy - jelentősen módosított - Google Androidot futtató olcsó okostelefon bejelentése volt (ez valójában még nem köthető Nadellához, mivel a Nokia még nem egyesült a Microsofttal), ezt pedig az Office szoftvercsomag iPades változata követte.

Korábban a Windows Phone és a Windows 8 használatáért licencdíjat kért a cég, nem véletlen, hogy - a Google szolgáltatásainak integrálása esetén - ingyen használható Android jóval több gyártó tetszését nyerte el. Az olcsó androidos készülékekkel ezért most úgy próbál versenyre kelni a cég, hogy okostelefonokra és a 9 colnál kisebb táblagépekre ingyen licenceli a Windows Phone és a Windows 8.1 szoftvereket. Ez a Windows XP, de még a Windows 7 megjelenésekor is elképzelhetetlen lett volna. Táblagépek esetén a Windows 8-cal az volt a baj, hogy az alaprendszere túl sok tárhelyet igényelt, és hardverigénye is magas volt: egy újabb frissítéssel ezt is orvosolta a cég, így elvileg minden adott az olcsó windowsos táblagépek megjelenése előtt.

Satya Nadella, a legújabb cégvezető ismerteti a Microsoft új stratégiáját Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Ez azt jelzi, hogy a Microsoft rájött: nem érdemes semmibe venni a százmilliók által használt platformokat, sokkal inkább az azokon elérhető, jobb minőségű szolgáltatásokkal és appokkal kell bevételt termelni. Eközben persze a nagyobb tudású tableteken és a számítógépeken futó verzióért továbbra is pénzt kér a cég.

Ingyen kell adni a legértékesebb terméket

Az, hogy nagyon sok eszközhöz ingyen jár majd Windows, nagyon kockázatos lépés. Ezzel azonban új esélyt kap a Microsoft az iOS-szel és az Androiddal szemben - ha ugyanis a Windowst nem használják elegen, a platform érdektelenné válik, sőt kihalhat. Komoly probléma, hogy az Androidtól és az iOS-től eltérően a Windowsra még mindig viszonylag kevés applikáció érhető el. Ezt a problémát a cég úgy akarja megoldani, hogy egységesítette a windowsos telefonokon, számítógépeken, táblagépeken és az Xbox játékgépen használható appokat. Ami az egyik platformra elkészül, az a többin is futtatható lesz: a szélesebb kör elérése nyomán pedig a fejlesztők is jobban érdekeltek lesznek új appok készítésében.

Bár nagy szó, hogy a váltásra egyáltalán rászánta magát, a cég első lépései ellentmondásosak. Például a Windows 8.1-hez magyar idő szerint kedd este megjelenő új frissítés igazából visszalépést jelent, mert a táblagépes funkciók helyett inkább az egérrel és billentyűzettel való használatot könnyíti meg - és az elég ciki, hogy erre két évvel a szoftver premierje után kerül sor. Merv Adrian, a Gartner elemzőcég szakértője szerint a következő fél év során kiderül, mennyire válik be az új stratégia. A hétköznapi vásárló ezt leginkább majd a karácsonyi vásárlási szezon során mérheti le: ha az üzletek tele lesznek windowsos telefonokkal és táblagépekkel, a cég jó úton halad, ha nem, akkor valamit megint elrontottak.