Ingyenes lesz a Windows egy csomó kütyüre

Joe Belfiore, a Windows Phone részleg vezetője az új Nokia-mobilokkal
Vágólapra másolva!
Mivel a fél világ egérrel és billentyűzettel használja, a Microsoft kicsit visszabutítja operációs rendszerét, a kicsi tabletekhez és mobilokhoz pedig ingyen jár majd a Windows 8. És az Xboxtól a laptopig mindenen ugyanazok az appok futnak majd.
Vágólapra másolva!

A többéves szerencsétlenkedés után végre radikális reformokra szánta rá magát a Microsoft: a cég nem csak a Windows 8-at alakítja át egy jövő kedden megjelenő frissítéssel, hanem eddigi üzleti modelljén is jócskán módosít, hogy versenyképessé válhasson az Apple-lel és a Google-lel szemben – jelentette be San Franciscó-i fejlesztői fórumán.

Okostelefonra ingyen lesz a Windows

Miután a Windows 8-at két éve nem túl sok sikerrel próbálja kelendővé tenni, végre hajlandó volt változtatni a korábbi évekből megmaradt üzleti modelljén is. Ennek lényege, hogy a 9 colnál kisebb méretű táblagépeket és okostelefonokat gyártó cégek ugyanúgy ingyen licencelhetik majd a Windows 8.1 és a Windows Phone 8.1 szoftvereket, ahogy azt a Google Androidjával is tehetik. Ez utóbbi szoftvert nem véletlenül használja többezer-féle mobil készülék.

A Nokia Lumia 930-ason a legújabb Windows Phone fut majd Forrás: Origo

A Windows 8.1-gyel eladott kompakt táblagépekhez egyéves Office 365-előfizetés is jár, amelynek keretében gyakorlatilag a legújabb programcsomagot használhatják a vásárlók, ami egyébként évi 30 ezer forintba kerül. A Windows ingyenes licencelésének lehetősége az "internet of things", vagyis az intelligens hálózati eszközök gyártói számára is elérhető lesz, de ennek pontos részletei még nem ismertek.

A szoftver részben ingyenessé tételétől a cég a platform népszerűségének jelentős növekedését várja. Ennek érdekében a Windowst is tovább optimalizálták, így a rendszer akár csak1 gigabájt memóriával és 16 gigabájtos háttértárral szerelt táblagépeken is működőképes. A korábbi kiadás túl sok helyet foglalt el, ezért csak drágább, nagyobb flash háttértárral szerelt eszközökön tudták árulni, és a Google-lel szemben a Microsoftnak még a szoftverért is fizetniük kellett a gyártóknak. Ez utóbbi már csak a kilenc colnál nagyobb eszközök esetén szükséges.

Mindenütt futnak majd a windowos appok

Ugyancsak fontos bejelentés, hogy a Microsoft a Windows 8.1-hez kiadott frissítés, valamint az okostelefonokra szánt Windows Phone 8.1 rendszer megjelenésével univerzálissá teszi az áruházában elérhető appokat. Ez azt jelenti, hogy ha egy windowsos telefon használója megvesz egy applikációt, azt gond nélkül tudja használni majd a – Windows 8.1-es – asztali PC-jén laptopján, táblagépén vagy Xbox konzolján is. Azt továbbra is a fejlesztő döntheti el, hogy a telefonra megvett appot ingyen teszi használhatóvá a felhasználó laptopján, vagy külön díjat kér érte.

Ehhez persze megfelelő módon, új eszközökkel kell fejleszteni az appokat, a korábban elkészített applikációkat is át kell dolgozni. Az, hogy ennyi fajta különböző eszközön is használhatóvá kell tenni egy appot, megnehezítheti a fejlesztést, de a Microsoft szerint bőven megéri a pluszmunka a fejlesztőknek.

Csak egy hetet kell várni a használható Windowsra

A Microsoft végre rászánta magát, hogy egy nagyobb frissítéscsomaggal használhatóbbá teszi a rendszert. Miután a legtöbben a szoftvert egyelőre nem táblagépen, hanem hagyományos laptopon használják, a Microsoft az érintőképernyő nélküli eszközökön is kényelmesen használhatóvá teszi az egyébként inkább táblagépre szánt rendszert.

Jobb klikkre ez a menü nyílik majd meg a Windows 8.1 Update 1 telepítése után Forrás: Origo

Ennek részeként a kedden érkező, ingyen elérhető és automatikusan letöltődő Update 1 frissítéscsomagot tartalmazó Windows 8-asokon a tálca már a nyitóképernyőn is látható marad, és nem csak hagyományos programokat, hanem appokat is lehet rögzíteni rá. Ha az új Windows érzékeli, hogy nem táblagépen fut, automatikusan a megszokott asztalra navigálja használóját.

Az aktív tartalmú vagy ikonokat helyettesítő csempékre jobb egérgombbal klikkelve a frissítés után ezentúl ugyanúgy felnyílik egy menü, ahogy azt például a Windows 7-nél megszokták a felhasználók – eddig a gomb lenyomására a kijelző jobb oldalán jelent meg egy főleg beállítási és keresési lehetőségeket kínáló menü. Ez a menü a teljes képernyős appok esetén is elérhető lesz, ezek tetején ugyanis mostantól egy címsor is helyet kap.

Új elemek a nyitóképernyőn Forrás: Origo

A használat egyértelműségét azzal is javítják, hogy bekerül a jobb felső sarokba egy kikapcsológomb és a keresés ikonja is. A keddi frissítéssel még nem, de egy későbbi verzióban valószínleg új formában, de visszatér majd a Windows 7-ig alkalmazott, ám a nyolcas kiadásból hiányzó Start menü is – írja az Ars Technica.

A windowsos telefonhoz is lehet beszélni

Az Android Google Now nevű hangfelismerője és az iOS Sirije után a Microsoft is előrukkol egy digitális asszisztenssel, amelyet Cortanának neveztek az Xboxon sikeres Halo videojátékok mesterséges intelligenciája után.

Joe Belfiore, a Windows Phone részleg vezetője az új Nokia-mobilokkal Forrás: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

A Windows Phone 8.1 szoftverben debütáló Cortanának egyszerűbb kérdéseket, kereséseket, parancsokat lehet majd adni, egyelőre angol és kínai nyelven. A Microsoft emellett új, még gyorsabb gépelést biztosító virtuális billentyűzettel is felszereli mobilszoftverét, amellyel a cég szerint Guinness-világrekordot is sikerült felállítani.

A múlt héten bemutatott iPades Office után a cég a windowsos táblagépekre szánt programcsomag új, tapintásra optimalizált felületét is bemutatta, amely számítógépre és telefonokra is elérhető lesz valamikor az idén. A Microsoft temérdek bejelentése mellett San Franciscóban debütált a Nokia új, már Windows Phone 8.1-et futtató csúcsmobilja, a Lumia 930-as is. A telefon ötcolos, full-HD képernyővel rendelkezik, és 20 megapixeles kamerája van.