Gondolatolvasást végeztek arcképekkel

arcfelismerés fmri rekonstrukció agyműködés
Arcok a kutatás anyagából
Vágólapra másolva!
A Yale kutatói MRI-vizsgálatok segítségével képesek újraalkotni azokat az arcokat, amelyekre valaki éppen gondol.
Vágólapra másolva!

"Ez gyakorlatilag a gondolatolvasás egy formája" – nyilatkozta a kutatásról Marvin Chun, az amerikai Yale Egyetem pszichológiával, neurobiológiával és kognitív tudományokkal foglalkozó professzora, aki a kísérlet lebonyolítását irányította.

Az amerikai kutatók a kísérletben részt vevő emberek agytevékenységét fMRI (funkcionális mágneses magrezonanciás képalkotó) berendezés segítségével vizsgálták. A résztvevőkkel háromszáz arcképet nézettek meg, és rögzítették, mit csinál az agy az arcok felismerése közben. Kiderült, hogy ha a képen lévő ember bajuszos, az agynak egy adott része aktiválódik, de például az orr formái vagy a bőrszín is más-más területeket aktiváltak.

Az így megszerzett ismeretekkel lehetségessé vált a folyamat megfordítása, azaz az agyi tevékenység mintázatából nagyjából meg lehetett rajzolni azt az arcot, amelyre egy résztvevő éppen gondolt. A Yale kutatói szerint a megoldás később segítheti akár kómában fekvő vagy Alzheimer-kórban szenvedő emberek gondolatainak kiolvasását is.

Bár az utólagos reprodukció nem teljesen tökéletes, a mágneses rezonanciás vizsgálatokból kinyert adatok számítógépes feldolgozásával generált digitális arc megközelíti az eredeti arc kinézetét Forrás: Yale University