Elkészült a Google Glass harctéri riválisa

Kijelző katonáknak
q-warrior see through display
Vágólapra másolva!
Aki felveszi a Q-Warrior okosszemüveget, nyomban kiborgnak néz ki. Hamarosan az amerikai katonák is hasonló kütyüt fognak használni.
Vágólapra másolva!

A haditechnikai eszközöket gyártó BAE Systems kifejlesztette a Q-Warrior nevű viselhető számítógépét, amelyet kifejezetten harctéri használatra szánnak. A sisakhoz rögzített átlátszó képernyő sokkal robusztusabb kivitelű a Google Glassnál, majdnem akkora, mint egy digitális kamkorder, ám annál sokkal könnyebb.

A W-Warrior sisakhoz rögzítve Forrás: BAE Systems/Keith Greenfield

A viselőjének bal szeme elé hajtható áttetsző kijelző nagyfelbontású, és a harctéren hasznosítható információkat jelenít meg a katona látómezőjében. A készülék éjellátó funkcióval is rendelkezik, és a valós térben látható objektumokhoz képes megjeleníteni kiegészítő információkat. Ilyen például a követendő útvonal, egy hegy magassága, a csapatok elhelyezkedése, de akár a csatateret mutató drón által közvetített élőkép is. Ha a szemüveget viselhető szenzorokkal is összekapcsolják, viselője saját egészségi állapotáról is folyamatos információkat kaphat.

A BAE Systems közlése szerint a katonai okosszemüveget úgy tervezték, hogy az integrálható legyen az amerikai hadsereg fejlesztés alatt álló, TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit, könnyű taktikai támadóruházat) nevű szuperruháján, amelynek egyelőre csak koncepciója létezik. A high-tech ruházat hidraulikák segítségével extra erőt kölcsönöz majd a katonának, és fizikai behatásoktól is védi majd viselőjét. A Q-Warriort valószínűleg az amerikai hadsereg különleges alakulatainak tagjai fogják elsőként tesztelni - írja a Wired Danger Room blogja.