Mit lehet tenni egy öregedő iPhone-nal?

iphone kijelző kristály zafír gorilla glass
Sérülékenyebb merevsége miatt a zafírbevonató kijelző
Vágólapra másolva!
Néhány éve még egy vagyont érő készülék lomha lett, hamar lemerül? Utánajártunk, mit lehet tenni egy öregedő iPhone-nal, amelyet hivatalosan nem is lehet megszerelni.
Vágólapra másolva!

Csigalassú a telefonom, és alig bír ki egy napot egy töltéssel – nagyjából ez a két leggyakoribb panasz a már néhány éves készülékkel rendelkező iPhone-tulajdonosoktól.

A legtöbb ügyfélpanasz is ezek miatt érkezik mostanában az Origo által felkeresett független Apple-szervizhez. Az APPSolute munkatársai maguk is tapasztalták, hogy az iPhone 5-nél régebbi modelleken a tavaly megjelent iOS 7 szoftver elég lomhán fut.

Régi telefonra inkább ne rakjon új iOS-t!

Ennek a feltelepítését iPhone 4-re nem is javasolják, a négyéves készüléket az iOS 6-tal érdemes használni, mert a frissítés után a régi verziót már nem lehet visszaállítani. Ha valaki mégis átállt volna az Apple új mobilszoftverére, annak már érdemes felrakni a 7.0.3-as verziót, ebben ugyanis már a Beállítások "Kisegítő lehetőségek" pontjában elérhető egy "Mozgás csökkentése" opció, amellyel ki lehet kapcsolni a rendszer működését lassító grafikai effektusokat. Ez valamennyit gyorsít a működésen. (Részletes ismertető a Szifon.com-on.)

Az összetört iPhone képernyőjét és előlapját is ki lehet cserélni. Ezt így csinálják. Forrás: APPSolute.hu

Ezenkívül egy régi iPhone használója legfeljebb annyit tehet, hogy a háttérben futó appokat a Home gomb kétszeri megnyomásával előhívja, és a nem szükségeseket bezárja (ehhez az előnézeti képüket kell felfelé kitolni a kijelzőről). Elvileg néhány héten belül javulhat a helyzet, a március közepére várt iOS 7.1-be ugyanis olyan újításokat várnak, amelyek a régi, kisebb teljesítményű modelleken is fürgébbé teszik majd a rendszert.

Megéri kicserélni az akkumulátort

Tízezer forint alatti összegből megoldható a már nem kellően jól teljesítő akkumulátor cseréje az iPhone-ban, gyakorlatilag típustól függetlenül. Meglepő módon az iPad esetében már nem egyszerű a helyzet, a táblagépben ugyanis a hátlap belső felületére van rögzítve erős ragasztóval a telep. A tabletet már szétnyitni is nehéz sérülés nélkül a képernyő üvegét rögzítő erős ragasztó miatt, a házilagos csere gyakorlatilag teljesen kizárt. A szerelők tapasztalatai szerint egyébként az iPad akkumulátora ritkán szokott tönkremenni, évekig bírja a strapát, ami jó, mert a cseréje sokszor nem gazdaságos, túl drága az alkatrész és a szerelési költség.

Pár perces munka az akkumulátor cseréje az iPhone-ban Forrás: Origo

Az Apple mobiljai esetében az iPhone 3G és az újabb készülékek akkumulátora viszonylag egyszerűen kicserélhető, mivel a telefon alján lévő két csavar kivételével felnyíló előlap vagy hátlap eltávolításával hozzá lehet férni. Ez a két csavar azonban nem a szokásos kereszthornyos kialakítású, és bár lehet rendelni beleillő csavarhúzót, az akkucsere szervizben sem kerül sokba.

Olyan nincs is, hogy iPhone-szerviz

A típushoz illő telep beszerzése már nehezebb lehet, ezt ugyanis kínai gyártótól rendelik meg például az APPSolute-nál is. Azonban a neten rengeteg különböző típust árulnak, és az utángyártott alkatrészek nem mindegyike egyenértékű az eredetivel. Az iPhone-ok javítására specializálódó cégek sem az Apple-től, hanem általában kínai gyártóktól szerzik be a pótalkatrészeket, de ők is csak többéves tapasztalat nyomán tudják, melyik beszállítónál érhetők el a valóban eredeti alkatrészek – magyarázta az Origónak Bognár András, az APPSolute szakértője.

A bal oldali iPhone-akku belsejét felszabaduló gázok fújták fel. Szét is nyomta a gépházat Forrás: APPSolute.hu

A nehézséget az okozza, hogy az Apple hivatalosan nem is foglalkozik sem az iPhone-ok, sem pedig az iPadek szervizelésével. A gyártó képviseletein legfeljebb felnyitják a készülékeket bevizsgáláshoz: ha a készülék még garanciális, és nem eláztatták vagy összetörték, az ügyfél kap egy újat helyette. Ha már nem az, a tulajdonos kap egy árajánlatot az Apple-től arra, hogy milyen kedvezménnyel vásárolhat egy új példányt az azonos típusból. Ez nem túl környezetbarát hozzáállás, pedig az Apple a káros anyagok csökkentésével igyekezett mostanában zöldebb cégként feltüntetni magát.

Egy 3GS-t még érdemes lehet javítani

A budai szerviznél is saját módszereket dolgoztak ki a készülékek javítására, de az internetről is szereznek be információt a szerelés lehetőségeiről. Az iPhone első, 2007-es verzióját már csak akkor érdemes javítani, ha valaki az utókor számára szeretné megőrizni egy példányát működő állapotban, esetleg új akkumulátort vagy kevésbé kopott hátlapot lehet érdemes beszerezni ehhez a típushoz – magyarázták a szervizesek, akik szerint a mai napig ez a legmasszívabb kivitelű modell az iPhone-ok közül, maguk is használnak néhányat belőle telefonálásra.

Így nyomta szét az iPhone-t a hibás akkumulátor. A szétlapított alaplap már nem javítható. Forrás: APPSolute.hu

Az egy évvel később megjelent 3G modell használtan nem sokat ér, mivel ennek tudása jóval gyérebb a 3GS-nél. Ezek a műanyag hátlappal szerelt típusok már nem bírják olyan jól a strapát, de a kijelző, az akkumulátor cseréje, a Home gomb javítása még kifizetődő lehet. Ezen a modellen még a töltésre is használt dokkcsatlakozót is ki lehet cserélni egyszerűen. Gyakori hiba, hogy a műanyag hátlapba ragasztott fémkeret leválik, emiatt kettéválik a telefon. Ezt elég komplikált javítani, pedig ez a szerkezeti probléma további hibák forrása.

Az iPhone nem reagáló Home gombját olcsón kicserélik. Itt megnézheti, hogyan. Forrás: APPSolute

Ha iPhone 4 vagy 4S készüléke van, megéri az új akkumulátor, és viszonylag olcsó az új kijelző, hátlap és Home gomb cseréje. Ezeknél a modelleknél típushiba, hogy a wifis és mobilos kommunikációért felelős modul forrasztása elenged. Ennek általában az az eredménye, hogy szaggat vagy teljesen elmegy a hálózat, a térerő, javítása pedig általában nem gazdaságos.

Csak az alaplap ne sérüljön

Az újabb, iPhone 5, 5C és 5S készülékek általában sérülten kerülnek a szervizbe: ezekhez drágábbak ugyan a cserekijelzők, de még a telefonok is többet érnek. Az érzéketlen Home gombot, akkumulátort is kifizetődő újra cseréltetni ezeken a modelleken. Az iPhone egyetlen modelljében sem érdemes olyan javításokat végezni, amelyek a készülék alaplapjával kapcsolatosak. Ez külön nehezen beszerezhető, ritka, hogy egy sérült készülékben épp a drága főegység ne menjen tönkre.

Ilyen egy iPhone alaplapja. Ha ezen tönkremegy valami, keresztet vethetünk a mobilra Forrás: APPSolute.hu

Mivel lehet védeni a készüléket? A szervizesek szerint mind az iPhone-t, mind az iPadet érdemes olyan szilikontokban tartani, amelynek kávája a kijelző pereme fölé ér, így felfogja az ütéseket, ha leejtik a készüléket.