Nem lesz lift és klíma a világ legmagasabb épületében

burj khalifa, burdzs kalifa, dubai, dubaj, illusztráció
Burj Khalifa (C), the world's tallest tower, is seen engulfed with fog as it stands behind a traditional mosque in the early hours of the morning, in Dubai on November 25, 2013. The Emirati city is competing with Brazil's Sao Paulo, the Turkish city of Izmir and Ekaterinburg in Russia to host the Universal Exposition in 2020 according to the International Exhibitions Bureau (BIE), which oversees the organisation of these large-scale events. Dubai could present a "positive" image of tolerance in a region rocked by turmoil if it wins a bid to host the six months event, UAE Minister of State Reem al-Hashimy said. AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI
Vágólapra másolva!
A dubaji Burdzs Kalifa sok bérlőjének hátralékai miatt fenyegetőznek az üzemeltetők a hűtés és a liftek lekapcsolásával. Van, akinek így 108 emeletet kellene lépcsőznie.
Vágólapra másolva!

A 2010-ben átadott, közel 830 méter magas épület lakói közül sokan már 2012 óta nem fizetik a rezsiköltségeket, ezért az épületet üzemeltető Emaar Properties társaság ultimátumot adott nekik. A cég bejelentette, hogy lekapcsolja a lifteket és a légkondicionálást, ha a bérlők nem rendezik tartozásaikat. Ez utóbbi azért is lenne súlyos húzás az üzemeltetők részéről, mert az épület egyetlen ablaka sem nyitható. A CNN értesülései szerint a kialakult helyzet miatt sok - egyébként fizető - lakó új otthont keres magának Dubajban, mivel nem tolerálná, ha méregdrágán fenntartott otthonában ilyen kellemetlenségek érnék.

A dubaji Burdzs Kalifa torony Forrás: AFP

A The National című helyi lap úgy tudja, hogy eredetileg már pénteken elzárták volna a közműveket a nem fizetők elől, de egyelőre haladékot kaptak, csupán az edzőtermeket, a medencéket, a teniszpályákat és a garázst nem tudják használni, mert a belépőkártyáikat letiltották. A Gizmodo szerint sok esetben nem is a lakások bérlői, hanem azok tulajdonosai nem rendezték a bérlők rezsiköltségeit.

A 163 emeletes épületben a tizenkettedik és a száznyolcadik emeletek között találhatók különböző méretű, egy-négy hálószobás luxuslakások. Azt az üzemeltetők nem közölték, hogy a több mint ezer lakás közül hány bérlőjének van rezsihátraléka. A Burdzs Kalifa lépcsőházában összesen 2909 darab lépcsőfok található, így amíg a tizenkettediken lakók mintegy 213 lépcsőfok megmászásával megúszhatják a bejutást, addig a 108. emeletre tartóknak 1922 lépcsőt kell megmászniuk.

Egyik ablak sem nyitható Forrás: AFP/Joel Saget

A CNN dubaji ingatlanügynökségektől származó információi szerint a Burdzs Kalifában egy évre 55 ezer dollár, vagyis mintegy 12,4 millió forint a legkisebb lakás bérleti díja, a rezsiköltségek azonban éves szinten további 25 ezer dollárt, vagyis 5,7 millió forintot tesznek ki.

A Burdzs Kalifa belsejében a lakások mellett 49 emeletnyi iroda és egy 160 szobás hotel is működik. A hatalmas épület belsejének klimatizálásához akkora hűtési energia szükséges, amelyet tízezer tonna olvadó jég tudna szolgáltatni. A párás dubaji levegőből évente húsz úszómedencényi vizet gyűjt be a légkondicionáló rendszer.