Androidos mobilt várnak a Nokiától

Nokia Android mobil
Vágólapra másolva!
A Microsoft tulajdonába került cég olcsó mobilja valószínűleg Androidot futtat majd, de Google-szolgáltatások nélkül.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal amerikai napilap belső forrásból úgy értesült, hogy a Nokia - amelynek mobilrészlegének felvásárlását tavaly a Microsoft jelentette be - androidos okostelefont fog bemutatni a hónap végén a barcelonai Mobil Világkongresszuson. A készülékről az EvleaksES nevű twitteres felhasználó már egy fotót is kiszivárogtatott.

A lap információi szerint a Nokia mérnökei még a Microsoft felvásárlásának bejelentését megelőzően nekiálltak fejleszteni az androidos készüléket, amelyet fejlődő országok piacaira szántak. Ennek megfelelően a Normandy, vagyis "Normandia" kódnéven várt új telefon felszereltsége valószínűleg nem lesz felső kategóriás. Korábban kiszivárgott információk szerint a telefon grafikus felülete nagyon hasonló lesz a Windows Phone-t futtató Nokia Lumia modellekéhez.

Így nézhet ki a Nokia androidosmobilja a kiszivárgott információk szerint Forrás: twitter.com/evleaksES

A lap úgy tudja, hogy az új készülékről hiányozni fognak a megszokott Google-szolgáltatások, ezek helyett a Nokia és a Microsoft saját szolgáltatásait lehet majd elérni, például a Google Térkép helyett a Here térképszolgáltatást. A telefonról a Google Play appboltot sem lehet majd elérni, ehelyett sajátot kínál majd a cég, amely az Androidot csak alapként használja. Hasonló megoldást alkalmaz a Kindle Fire táblagépein az Amazon is, amely ugyancsak saját szolgáltatásaival helyettesítette az eszközön a Google megoldásait. Ez az Android licencelési feltételei alapján lehetséges.

A Nokia már három éve Windows Phone szoftverrel árulja jobb okostelefonjait, gyakorlatilag a cégen kívül ezt szinte senki nem használja. Az egyszerűbb, olcsóbb Nokia készülékeken még mindig a korábbi Series 40, illetve az arra épülő Asha szoftver fut. Elképzelhető, hogy ezt a platformot cserélné le a cég az Androidra, mert a Windows Phone nem alkalmas arra, hogy nagyon fapados, így olcsó hardveren fusson.