Vágólapra másolva!
A falba épített nyolcvancolos tévé nyújt tengeri panorámát a Navigator of the Seas luxushajó olcsó kabinjaiban.
Vágólapra másolva!

A Royal Caribbean hajózási társaság luxushajóját szerdán bocsátották újra vízre, miután egy hónapon át felújítási munkálatokat végeztek rajta Floridában. A Navigator of the Seas óceánjáró 81 kabinját virtuális erkélyekkel szereltek fel. Ezekben a függöny mögött nem valódi üvegablak, hanem nyolcvancolos, vagyis két méteres átlójú tévékészülékek vannak, amelyeken folyamatosan a hajó drágább kabinjaiban látható tengeri panoráma élőképét sugározzák.

Ez nem valódi panoráma, egy tévé van a függöny mögött Forrás: Royal Caribbean

A virtuális közvetítéshez két időjárásálló kivitelű, mozifilmes felbontású Red Epic kamerát használnak, amelyek egyike a taton, a másik a hajótörzsben van felszerelve. A jel továbbítása optikai kábelen történik egy központi szerverre, amely gyakorlatilag késleltetés nélkül továbbítja az élő képet az ablaktalan kabinokba. A rendszer bonyolultsága miatt még az MIT és a Harvard Egyetem szakértői is közreműködtek a kialakításban.

Ezzel a megoldással az egyébként ablaktalan, olcsóbb kabinokat kívánták az utasok számára vonzóbbá tenni az üzemeltetők. A tökéletes illúzió érdekében mikrofonokon keresztül még a hullámok hangját is be tudják játszani az álcázott tévével felszerelt kabinokba - írja a Wired. A luxushajó tatjában egy szörfszimulátort is felszereltek, amelyben kis területen, nagynyomású vízzel hoznak létre hullámokat.

Az olcsóbb kabinok is kelendőbbek lesznek a virtuális valósággal Forrás: Royal Caribbean

A Navigator of the Seas fedélzetén tizenöt szint található, amlyek belsejében tizenhat bár, tíz medence, kosárlabda-, jég-, és minigolfpálya is található. A 2002 óta közlekedő óceánjáró hajó 310 méter hosszú, 3114 utast és 1213 fős legénységet tud szállítani, haladási sebessége 22 csomó, ami 41 kilométer/órának felel meg.