Elindult a külföldi fogadóoldalak elleni háború

betclic
Vágólapra másolva!
Profi módszerrel blokkolja a külföldi fogadóoldalakat a magyar hírközlési hatóság, de a rendszer kijátszható.
Vágólapra másolva!

"Tájékoztatjuk a felhasználót, hogy a jelen honlapon közzétett tartalom, mint elektronikus hírközlő hálózat útján közzétett adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 1858447690 számú határozatával, 90 napos időtartamra elrendelte."

Ez az üzenet fogadja hétfő óta azokat a felhasználókat, akik a Betclic.com vagy a Bet-at-home.com címen elérhető külföldi fogadóoldalakat keresik fel. Az oldalak elérését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kérésére blokkolta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), mivel az ezeket működtető cégek nem rendelkeznek távszerencsejáték üzemeltetéséhez szükséges magyarországi engedélyekkel.

Miért zavarja az adóhatóságot egy külföldi fogadóoldal?

Az említett fogadóoldalakat működtető társaságoknak ugyanis nincsen magyar leányvállalatuk, és adót sem itt fizetnek, problémás esetben pedig a magyar hatóságok nem tudják garantálni a játékosoknak a nyereményeik kifizetését. Hivatalosan ugyanis csak egy legalább 200 millió forintos tőkével rendelkező vállalat nyújthat itthon távszerencsejátékot, az ehhez szükséges koncessziót pedig mindig öt évre lehet megszerezni az államtól.

A vébédöntő utáni napon ez az üzenet fogadta a felhasználókat a Betclic.com-on Forrás: Origo

A NAV egyelőre három hónapra tette elérhetetlenné az oldalakat a magyar internetezők számára, az adóhatóság korábbi döntése értelmében azonban nemsokára feketelistára kerülnek a Sportingbet.com, a Unibet.com és a Fortunawin címen elérhető szerencsejátékos oldalak is – ha a tiltásukat elrendelő határozat hatályba lép. A későbbiekben további oldalakat is blokkolhat az adóhatóság.

Hogyan lehet egy honlapot blokkolni?

Nem túl közismert tény, hogy január elseje óta már Magyarországon is működik egy internetes feketelista, amelyet hivatalosan központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisának, röviden KEHTA-nak neveznek. Ezt a listát az NMHH tartja fenn, az erre felkerülő linkek az összes magyar internetszolgáltató hálózatából elérhetetlenné válnak. A feketelistára a magyar bíróságok, illetve bizonyos hatóságok határozatai nyomán kerülhet fel internetes cím, vagy akár egy honlap tartalmának egy része is.

Az összes magyar távközlési cég számára kötelező kapcsolódni a KEHTA-hoz, és elvégezni azokat a hálózati beállításokat, amelyek a listán szereplő tartalmak blokkolásához szükségesek. Ehhez a hatóság egy jelentős részben automatizált felületet is fenntart, így a szolgáltatók számára egy-egy blokkolás aktiválása kevés munkával elvégezhető.

Az NMHH szűrőrendszerének felépítése a hatóság tájékoztatója szerint. A magyarázatot lásd a szövegben Forrás: NMHH

A hírközlési hatóságnál lévő szűrőrendszer eltéríti a magyar internetforgalomból a blokkolni kívánt tartalmakat. Nem csupán internetcímeket lehet megadni neki, hanem az adatcsomagokat is képes elemezni – ha nincsenek erős titkosítással kódolva. Az, hogy a feketelistán milyen tartalmak vannak, nem nyilvános, bár a lista tartalmába bíróságok és különböző hatóságok, valamint a rendőrség és ügyészség is betekintést nyerhet. Kivételt jelentenek a blokkolt szerencsejátékos oldalak, amelyek aktuális listáját ezen a linken folyamatosan nyomon lehet követni.

Ez a rendszer is kijátszható

A KEHTA segítségével a hétköznapi internetezők elől bármilyen jogsértő tartalmat – például exbarátnőkről engedély nélkül publikált fotókat – elég hatékonyan el lehet rejteni, ám a szerencsejátékos honlapok blokkolása még ezzel a rendszerrel sem oldható meg maradéktalanul. Az Origo olvasói küldtek például egy olyan IP-címet, amelyen az egyik hivatalosan már tiltólistán lévő fogadóoldal még elérhető volt – bár egy nekünk nyilatkozó informatikus szerint hamarosan valószínűleg ez is fel fog kerülni a tiltólistára.

Egy kis trükközéssel újra betöltődött a Betclic Forrás: Origo

Az Origónak a Pirate Bay kalózszájt üzemeltetőinek titkos internetezést kínáló IPREdator szolgáltatását, illetve egy másik hasonló, külföldi VPN-szolgáltatást használva is sikerült hozzáférnie a két blokkolt oldalhoz. Ezek a szolgáltatások ugyanis lehetővé teszik, hogy valamilyen külföldi számítógéphez kapcsolódjunk úgy, hogy az adott rendszerrel erősen titkosított kapcsolaton keresztül kommunikál a saját számítógépünk vagy okostelefonunk. A VPN-en át lebonyolított internetezést pedig a KEHTA csomagelemzője sem tudja eltéríteni, de egy ilyen szolgáltatás havidíja 1500–2000 forint, éves szinten tehát 20 ezer forint körüli összeget kóstál.

Az ingyenes, anonim internetezést is biztosító Hide My Ass szolgáltatásában is megpróbáltuk betölteni a tiltólistán lévő oldalakat, de csak az egyik szájt esetében lehetett belépni a fogadófelületre, a másik esetében a főképernyő megjelenése után semmilyen műveletet nem sikerült elvégezni.

Ha nem lehet betiltani, támogatni kellene

Bár a külföldi szerencsejátékos oldalak széles körben való használatát a KEHTA-val is hatékonyan lehet korlátozni, az ilyen szolgáltatásokat teljesen betiltani ezzel a rendszerrel sem lehetséges. Nem véletlen, hogy még június közepén a jelenleg hatályos szabályok módosítása került a parlament elé.

A fideszes Bánki Erik által benyújtott képviselői indítvány szerint egyszerűsíteni kellene a távszerencsejátékok engedélyezési és működési feltételeit, mert a külföldi internetes szerencsejátékos vállalatok tevékenysége éves szinten akár 2-3 milliárd forintot is termelne az országnak.