Jut iPhone 6 a karácsonyfa alá?

mobil karácsony
A woman talks on her mobile phone under Christmas decorations displayed outside a shopping mall in Shanghai on December 9, 2010. Though not celebrated for religious reasons, Christmas has become a festive occasion for an increasing number of Chinese as commercial holiday decorations, signs and other symbolic items prevail during the month of December in urban areas across China. AFP PHOTO / Philippe Lopez
Vágólapra másolva!
Az iPhone 6 legnépszerűbb, 64 gigabájtos modelljét idén már nem érdemes megrendelni: kicsi a valószínűsége, hogy az ünnepekre vagy akár idén megérkezik. Úgy tűnik, idén még annak sem kerül új iPhone a karácsonyfa alá, aki egyébként megvehetné a csúcsmobilt.
Vágólapra másolva!

Nagyon kevés iPhone 6 érkezett be Magyarországra a premierre, és azóta is alig jött be újabb szállítmány az Apple csúcsmobiljából - értesült az Origo az egyik forgalmazótól. Az Apple nagyobbik, 5,5 colos telefonjából, a 6 Plusból még van készleten, ahogy a kevésbé népszerű 16 gigabájtos és a drágább 128 gigabájtos iPhone 6 modellekből is akad még raktáron.

A legnagyobb kereslet a 64 gigabájtos iPhone 6-ra van: ezekre mind a szolgáltatóknál, mind a forgalmazóknál előrendelést adhatunk le, azok száma azonban egyre jobban nő. Az Apple körüli hisztériát - ahogy a korábbi években is - az ünnepek dobják meg és éltetik tovább: sokan döntenek úgy, hogy karácsonykor egy iPhone 6 készülékkel örvendeztetik meg magukat vagy szeretteiket.

Egyes iPhone 6 modellek jelenleg is elérhetőek az üzletekben Forrás: AFP/Philippe Lopez

Mindenki mindenhol berendel

A másik problémát a túlrendelés okozza: a legtöbben (hogy biztosra menjenek) több szolgáltatónál és forgalmazónál is regisztrálnak és berendelik az adott készüléket annak reményében, hogy ahol előbb megjön, ott veszik majd meg. Azt, hogy mennyi a magyarországi rendelők valós száma, csak akkor lehetne tudni, ha összevethetnénk a cégek adatbázisait, erre azonban nincs lehetőség - az Apple-lel kötött szerződés értelmében a forgalmazók nem hozhatják nyilvánosságra részletes eladási adataikat.

Az érdeklődők kérdésére, hogy mikor juthatnak hozzá a telefonhoz, csak megsaccolni lehet az előző tapasztalatok alapján. A szolgáltatók és forgalmazók is az Apple válaszára várnak, és abban reménykednek, hogy minél nagyobb szállítmány érkezik még az ünnepek előtt az iPhone 6-ból.

A legnépszerűbb típus, a 64 gigabájtos telefon szinte sehol nem kapható Forrás: AFP/Johannes Eisele

Ne rendeljünk fekete, 64 gigabájtost

"A 16 gigabájtos modellek elérhetőek raktárról, de a legkeresetebb 64 gigabájtos iPhone 6 telefonokból alig pár darabok érkeznek. iPhone 6 Plus is akad raktáron, de azokra sokkal alacsonyabb a kereslet" - mondja Horváth András, az iStyle Apple-kereskedés vezetője. Kereskedőként azt tanácsolja, már ne rendeljünk 64 gigabájtos modellt, mert az idén már nem fog megérkezni. Főleg az űrszürke (fekete) szín a kelendő.

Horváth András azt mondja, nem szeretnék növelni az előrendelések számát, ahogy olyat sem ígérni, amit nem tudnak tartani. "Sok helyen olvashattok szállítási határidőket, de sajnos ezek olyan becslések, amiket a legtöbb esetben nem tudnak tartani, és mi ilyenbe éppen ezért nem szeretnénk belemenni." A kereslethez képest csak töredék mennyiséget tudnak leszállítani, és korábbi tapasztalatai szerint ez a helyzet február-márciusig nem is fog változni.

Úgy megy az előrendelés mint premieren

Jelentős mennyiségű előrendelés érkezett be mára az iCentre Apple-kereskedésbe is. Bár a termelés folyamatos, az egész világon akkora a kereslet az új iPhone-ok iránt, hogy más országokban is hasonló várakozási lista alakult ki, közölte a sajtóosztály. Azt ők sem tudják megmondani, hogy melyik típusból, mikor fog érkezni szállítmány, az érdeklődőknek azt tanácsolják, hogy adják le rendeléseiket, és amint érkezik szállítmány az adott típusból, értesítik őket. "Így volt ez az iPhone6 magyarországi premierjén is. A visszaigazolt előrendelést leadottak közül mindenki új telefonhoz jutott aznap este."

Az iPhone 6 Plus mérete miatt kevésbé kelendő, van is belőle raktáron Forrás: AFP/Johannes Eisele

A leghosszabb várakozási lista náluk is az űrszürke (fekete), 64 gigabájtos iPhone 6 telefonnál van. Bizonyos modellekre azonban egyáltalán nem kell várni, és jelenleg van raktáron mindhárom üzletükben: így 16 gigabájtosból ezüst és fekete, 128 gigabájtosból az aranyszínű iPhone 6, míg az iPhone 6 Plusból mind 16, mind 64 gigabájtos ezüst és fekete, illetve 128 gigabájtos arany is kapható.

Keményen dolgoznak a háttérben

A Telekom sem túl bizakodó, arra kéri az ügyfeleket, mivel bizonyos típusból átmeneti készlethiány van, iratkozzanak fel a honlapon található készletértesítőre, így ha újabb iPhone 6 és 6 Plus telefonok érkeznek, azokhoz a feliratkozás sorrendjében azonnal hozzá lehet jutni.

Ennél a cégnél azt ígérik, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gyártótól rendelt mennyiséget minél előbb megkapják, illetve, hogy bővítsék az értékesítési pontok számát, azonban a világszerte tapasztalható óriási érdeklődés miatt egyelőre csak bizonyos modellek, és csak korlátozott mennyiségben kaphatóak a premier óta. "Reméljük, hogy néhány üzletbe és a webshopba újabb iPhone 6-ok érkeznek, azonban ezek időpontja jelenleg bizonytalan".

Nem jött be a tepsimobil az Apple-nek Forrás: RIA Novosti/Alexander Vilf

Elmaradások vannak

A Vodafone sajtóosztálya szűk közleményben erősítette meg, hogy ahogy a korábbi években, idén is lehetnek elmaradások az igények kiszolgálásában. A legkeresettebb típus náluk is a 64 gigabájtos iPhone 6, ebből limitált készlet van és ráadásul nem is minden színvariánsból kapható. Üzleteikben egyelőre iPhone 6 és 6 Plus is elérhető, korlátozott számban.

Hetente jön újabb szállítmány

A Telenorhoz folyamatosan, heti rendszerességgel érkeznek be iPhone-szállítmányok: a vásárlók igényeit az aktuális készlet szerint szolgálják ki, ez azonban üzletenként is eltérhet. Ha egy modell nem elérhető: online és személyesen is le lehet adni a rendelést.

Ha a honlapon regisztrálunk, az adott készülék oldalán visszahívást is lehet kérni. A cég munkatársai egy napon belül tájékoztatnak a modellre vonatkozó részletekről, a rendelés pedig készlethiány esetén sem veszik el: amint bejön a szállítmány, jelzik.

Nem kelendő az óriási tepsimobil

Háromszor akkora a kereslet az iPhone 6-ra, mint nagyobb testvére, az 6 Plus után, derült ki a Consumer Intelligence Research Partner felméréséből. Az Egyesült Államokban a premiert követő 30 napban a vásárlók 68 százaléka választotta a kisebbik, 4,7 colos kijelzővel rendelkező iPhone 6 okostelefont, s csupán 24 százalékuk a 5,5 colos iPhone 6 Plust. Meglepő módon az Apple telefoneladásainak csak 8 százalékát tette ki az iPhone 5s és 5c. Fontos megjegyezni, hogy ezek csak az amerikai adatok, ez világszinten máshogy alakulhatott, ahogy a gyártás akadozása is torzíthatta a statisztikát. A 6 Plus ellen a legtöbben a túl nagy méretet és a magasabb árat hozták fel indokként. Az Apple hiába tette le voksát - szinte utolsóként - a tepsimobilok gyártása mellett, úgy tűnik a vásárlók nem értenek egyet.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.