Megjósolja a jövőt a számítógépes algoritmus

Vissza a jövőbe
A jövőt térképezi fel a számítógépes algoritmus
Vágólapra másolva!
Megjósolja a jövőt egy számítógépes algoritmus a telefonos és közösségi oldalakon való tevékenység alapján. Kidolgozhatjuk a választ, mielőtt a kérdés befutna.
Vágólapra másolva!

Olyan számítógépes algoritmust fejlesztettek ki, amely képes következtetni az emberek cselekedeteire annak bekövetkezte előtt. Az algoritmus létrehozásához 500 millió Twitter-üzenetet használtal fel. Vizsgálták a bejegyzés szövegét, helyszínét és az egymás után következő posztok rendszerét, vagyis hogy az üzenetek hol, hogyan, milyen témában születtek.

Az algoritmus ezen információkból merítve meghatározza egy egyén "mozgását", aktivitásának rendszerességét, jellegét. Olyan módszertant állítottak fel, amely 3 órás időtávon 90 százalékos biztonsággal megjósolja, hogy az ember egy adott helyzetben mit fog csinálni. A jövőre mutató információk még tovább pontosíthatóak, ha több forrást és adatot, így például a telefonálási szokásokat vagy bankkártya műveleteket is beépítik a számításokba.

Megelőzhető a dugó és a bűntény is

Az adatok ilyetén felhasználásának rengeteg előnye van. A közlekedést például úgy lehetne optimalizálni, hogy torlódás esetén nem alternatív útvonalat ajánlana fel a rendszer, hanem magát a dugót szüntetné meg annak keletkezése előtt. Ahogy a Különvélemény című filmből ismert egyedi bűnmegelőzés is megvalósulhatna: ugyan nem telepátiával, hanem az adatok kielemzésével derülne ki, ha valaki bűntény elkövetésére készül.

Hiszen egy probléma kialakulásához vezető folyamat feltérképezhető, ezért egy szolgáltató megismerheti a hiba lehetőségét még a valós bekövetkezés előtt. Ez alapján az sem elképzelhetetlen, hogy üzleti partnerünk már azelőtt tudja, mit akarunk, mielőtt felhívnánk.

A titok nyitja nem más, mint a big data: avagy az eddig struktúrálatlanul ömlő információáradat egységesítése. A telefonos és online platformon érkező adatokat az algoritmus bekapcsolásával azonnal szűrni és elemezni lehet, ez alapján pedig elkészíthető a válaszreakció.

Az algoritmust a Binghamton Egyetem két diákja és a Xerox Palo Alto-i Kutatási Központjának szakember dolgozta ki.