Újjáéleszti a mobilunkat az új Android

Android 5, Lollipop
Vágólapra másolva!
A régi mobilt új életre kelti, a tévétől a telefonig mindenre elérhető lesz. Jön az Android 5.0, a Lollipop.
Vágólapra másolva!

Mintha egy teljesen új telefont használnánk, olyan lesz a meglévő - androidos - mobilunk, ha feltelepítjük rá az Android nemsokára érkező új változatát. Ezt fejlesztése során még Android L néven emlegettek, végleges neve azonban Lollipop lett, ami egyébként az Android 5.0-s számozásának fantáziadúsabb elnevezése.

Az új szoftver elsőként a tegnap bejelentett Nexus 6 és Nexus 9 eszközökön debütál, de az utóbbi egy-két évben megjelent táblagépek és okostelefonok többségére is elérhető lesz ingyenesen. A frissítések megjelenésére azonban gyártónként és modellenként is eltérő ideig kell majd várni, mert a rendszert az adott készülékekre is optimalizálni kell. Ráadásul sokszor még a gyárihoz képest is módosított szoftver kerül a mobilszolgáltatóknál árult eszközökre, ami további késést eredményezhet. Nem kizárt, hogy sokan az idén nem is jutnak hozzá a Lollipophoz.

Szebb lett, ezért jobb lett

Eddig az Android nem a letisztult dizájnjáról volt híres, de a Lollipopba végre egy egységes grafikai elemekkel dolgozó felület került. Ennek fő újítása, hogy a felületnek mélysége is van, amelyet fényeffektusokkal, árnyékkal és más vizuális elemekkel teremtenek meg: egymás alá és felé kerülhetnek benne az ablakok.

Tableten és telefonon is univerzálisan használható a Lollipop felülete Forrás: Google



Ez azért hasznos, mert könnyebb a felület egyes részeit kiemelni. Az új Androidot ugyanis már úgy tervezték, hogy gyorsan lehessen váltogatni a megnyitott alkalmazások között. A folyamatosabb, szebb animációk pedig a kezelés természetességét javítják. Ez azért is fontos, mert a Lollipop nem csak telefonon, de tableten is fut: ez a korábbi verziókra is igaz volt, de az új Android azoknál sokkal inkább alkalmas lesz munkára is.

A BBC-nek a fejlesztési vezető ki is emelte, hogy az új Android tervezésekor kifejezetten törekedtek erre. Miért jó ez egy vállalatnak? Mert egy kellően fejlett táblagép olcsóbb, viszont kényelmesebben hurcolható egy drága laptopnál.

Ritkábban kell tölteni, adatainkat pedig óvja

Sokat javítottak a rendszer energiatakarékossági képességein is, a Google szerint akár másfél órával megnőhet egy készülék üzemideje, ha az új szoftver fut rajta. Az Ars Technica munkatársai egy Nexus 5-ös mobilon tesztelték az újítást - még a Lollipop fejlesztői tesztverziójával -, és az üzemidő több mint harminc százalékos növekedését tapasztalták: plusz két órát nyertek az új szoftvernek köszönhetően. A Lollipop ráadásul már arról is tájékoztat majd a képernyőn, hogy a teljes feltöltésig mennyi ideig kell a telefonnak a töltőn lógnia.

Google Nexus 9 Forrás: Origo



Érdemes előre felkészülni arra is, hogy az Android 5.0-n alapból aktiválva lesz a felhasználói adatok és beállítások titkosítása. Ez már az előző szoftvereken is elérhető volt, de korábban a felhasználótól függött, bekapcsolja-e. A funkció ugyanakkor nagyon hasznos, hiszen ha valaki ellopja a mobilunkat, a lezáráshoz használt kód nélkül nem fér hozzá semmihez a készüléken. Azzal, hogy a titkosítás végre alapból aktív lesz, talán többen fogják használni saját adataik védelme érdekében.

Ha nem akarom, nem idegesítenek

Rendkívül sokat fejlődött az értesítési felület az új Androidban: ha például bejön egy üzenet, közvetlenül a képernyő tetejéről lenyitható felületen megválaszolható, nem kell megnyitni a levelezőappot vagy a Facebookot ahhoz, hogy megírjuk valakinek, hogy “ok”.

Egyszerűen beállítható továbbá, hogy milyen értesítésekre vagyunk kíváncsiak, és melyekre nem: így ha például csak egy fontos hívást várunk, a bejövő facebookos üzenetek vagy levelek nem riasztanak feleslegesen. Vagy például beállíthatjuk azt is, hogy este tíz és reggel nyolc óra között csak a családtagok tudjanak hívni a készüléken, egyéb esetben ne csipogjon a telefon.

Kényelmes lesz a multitasking Forrás: Google



Az új Androiddal akár arra is lesz lehetőség, hogy egy adott személy teljes kommunikációját letiltsuk egy időre, így hiába próbálkozik SMS-ben, Facebookon vagy e-mailben, a telefonunk szép csendben várakozik majd az asztalon.

A kocsiban a gyerek állandóan a mobiljával játszik? Akkor örülni fog annak, hogy végre külön fiókot is létre lehet hozni a kütyün, így a gyerek még véletlenül sem tud elnyomkodni semmit a szülők telefonján. Ennél többre is képes a rendszer: ha otthon marad a saját - lollipopos - okostelefonunk, a kollégától kölcsönkért másik telefonra belépve is tudunk hívásokat bonyolítani saját telefonkönyvünkből.

Honnan ismerős ez a stratégia?

A fent ismertetett újítások ismerősek lehetnek, hiszen nemrég az Apple is hasonló funkciókkal újította meg az iOS-t. Az Apple is úgy tervezi a rendszerét, hogy az összes iOS-t használó kütyü egymással kommunikáljon, az új Mac OS X Yosemite operációs rendszerbe pedig szintén bekerült a mobil kütyükkel való kommunikáció.

A zárolt képernyő is több dolgot nyújt Forrás: Google



A Microsoft a Windows 10-zel hasonlóra törekszik: a redmondi cég a PC-től a játékkonzolig minden hardverre saját szoftverét telepítené.

Azonban lehelletnyi különség felfedezhető a három cég stratégiája között: a Google szemmel láthatóan már nem tervez a hagyományos számítógépekkel, a Chromebook nevű szoftverét futtató laptopok nem is túl népszerűek. Ehelyett a vállalat a mobileszközökre: okostelefonokra és tabletre, illetve a tévékre összpontosít.