R2D2-t vetik be az Ebola ellen

Xenex
Vágólapra másolva!
A tisztítórobot pulzáló ultraibolya fénnyel pusztítja a kórokozókat.
Vágólapra másolva!

Leginkább a Csillagok Háborújának jól ismert robotjára hasonlít az amerikai Xenex cég automatikus fertőtlenítőgépe, amelyet kórházi helyiségek tökéletes fertőtlenítésére használnak.

Villogó fénnyel gyilkol

A CNN-nek a kaliforniai Szent József kórházban mutatták meg a gép Gigi névre kereszelt példányát működés közben. Egy helyiségben nagyjából öt-tíz percig kell villognia,ennyi idő alatt annyi kárt tesz a baktériumokban, hogy azok nem tudnak többé osztódni.

A Xenex fertőtlenítőrobotja Forrás: Xenex



Az Ebola-vírus kifejezetten érzékeny az ultraibolya sugárzásra, már a napfény is hamar kárt tesz benne, a darabonként közel 25 millió forintnak megfelelő összegbe kerülő robot pedig a napfénynél huszonötezerszer hatékonyabban pusztítja el a vírust fényével.

Az egész szobát beteríti

A kórház tüdőgyógyász szakorvosa szerint hagyományos módszerekkel csak 85 százalékos tisztaságot tudnak elérni, a robottal 99,9 százalékosat. A robot tetejéből előbújó Xenon fényforrás reflektorszerűen felvillanó uv-fénye ráadásul az egész szobát beteríti, így nehezen hozzáférhető helyeken is pusztítja a vírusokat. A gyártó szerint az ultraibolya fényt évtizedek óta használják fertőtlenítésre, ám az új robot Xenon fényforrása néhány perc alatt végez a feladattal, míg a korábbi higanygőz izzóval szerelt lámpáknak csak a bemelegítése egy óráig tartott.

A fertőtlenítést végző fényforrás Forrás: Xenex



A hírcsatorna szerint ezt a robotot használták az első, végül a betegségben elhunyt amerikai ebolás beteg, Thomas Eric Duncan szobájának utólagos fertőtlenítéséhez is. A Xenex jelenleg légitársaságokkal folytat tárgyalásokat arról, hogy miként tudnák utasszállító repülők fertőtlenítésére használni az uv-fénnyel dolgozó robotot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!