Vágólapra másolva!
Drónról és repülőgépről digitalizálták be a területet, élethű 3D-modell készült az állatkertről.
Vágólapra másolva!

Két különböző módszerrel is virtuális modellt készítettek a Fővárosi Állat- és Növénykert teljes területéről az Interspect Kft. munkatársai.

A háromdimenziós modell elkészítéséhez nem használtak lézerszkennert, az kizárólag a társaság saját fejlesztésű - korábban az Origón is bemutatott - mérésre kiélezett fényképezőgépeivel készült.

Így örökítették meg az állatkertet egy kisrepülőről (az Interspect videója)

Először repülőgép fedélzetéről, az IS4-es kamerával fényképezték a területet, a teljes pásztázás csupán 7 percig tartott. Később a módszert egy drónnal, egy nyolc légcsavaros oktokopterrel is megismételték.

Ezzel a módszerrel viszont 6 húszperces felszállással csupán az állatkert felét sikerült rögzíteni, mert a drónon csak kisméretű fényképezőgép fér el, és alacsonyan is repül.

Ez a drónos felvétel

Drónnal egy nap alatt csupán 0,1-5 négyzetkilométernyi területről lehet ilyen virtuális modellt készíteni, kisrepülőgépről viszont 1-30 ezer négyzetkilométeres területet lehet lefedni.

A virtuális modellt alkotó háromdimenziós pontfelhőt lézerszkennerrel is elő lehetne állítani, de az Interspect csoport azértválasztotta a fotogrammetriai megoldást, nehogy megvakuljanak az állatok, vagy a látogatók, mivel a lidarral (lézerszkenner) szemben a fényképezés semmilyen jelet nem bocsát ki, így teljesen ártalmatlan.

A drónos repülés előre programozható, előre megtervezett útvonalat jár be a kopter, és ha meghibásodna, vagy elromlana az idő automatikusan visszatér a kiinduló pont fölé. A kísérletek során manuális (kézi vezérlésű repülések is előfordultak, ilyenkor az egyik távirányító a koptert, a másik a fényképezést vezérli, tehát két ember kell hozzá -nyilakozta az Origónak Bakó Gábor és Molnár Zsolt, a cég két konstruktőre.