Sisakban fogjuk nyomkodni az új tepsimobilt

Samsung Galaxy Note VR
Vágólapra másolva!
Virtuális sisakba csúsztatjuk a mobilunkat, hogy filmet nézzünk rajta: ez lenne a jövő? A Samsung és a Quake atyja szerint igen.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai gyártó nem csak új tepsimobilokkal, de egy virtuális sisakkal is előrukkolt a berlini IFA-n tartott bemutatóján.

Ha az óriásképernyő sem elég nagy, viselje sisakként!

Nem elég jó minőségű okosmobiljának képernyője? A Samsung erre is megoldást talált: a cég legújabb tepsimobiljához, a Note 4-eshez már virtuális sisakot is lehet vásárolni. Ezt a hasonló technológiájáról világszerte ismert, nemrég a Facebook által megvett Oculus Rift gyártja.

A Note 4-eshez olyan olcsó sisak készül, amelyben a szem elé magát a Note 4-et lehet becsúsztatni, a sisak csak a többi szükséges elektronikát tartalmazza. Mire jó egy ilyen kütyü? Ezt maga John Carmack, a Doom és Quake játékok atyja ismertette a bemutatón, aki már hónapok óta a virtuális valósággal foglalkozó cégnél dolgozik.

Becsúsztatjuk a tepsimobilt, kész a virtuális sisak. Ez a Samsung Galaxy Gear VR Forrás: Samsung



Szavai leginkább fejlesztőknek szóltak, de a lényeg, hogy Carmack szerint a Note 4 képernyője olyan jó minőségű, hogy tökéletesen alkalmas az érzékszervek átverésére. Jobbra-balra forgatja a fejét? A virtuális térben ugyanez történik. Míg a Note 3 csak full-HD-s képernyővel bírt, az új kiadás az LG G3-hoz hasonlóan quad-HD felbontású képet jelenít meg, ami 2560x1440 pixeles felbontást jelent.

A Samsung nem csak térhatású játékokat, de olyan filmeket is árusítani fog a Note 4-hez, amelyekben a néző szabadon szétnézhet a sisakba helyezett telefonja segítségével. A kütyü ősszel lesz megvásárolható, ára még nem ismert.

Az a jó mobil, amivel pingpongozni is lehet

A bemutatón az is elhangzott, hogy a Samsung indította el az óriásképernyős mobilok forradalmát, ami igaz is: a Galaxy Note előtt más gyártó nem hitt abban, hogy egy lapátfül méretű készülék sikeres lesz, pedig tényleg ezek a legnépszerűbbek manapság.

Eddig minden újabb Galaxy Note tepsimobil egy kicsivel nagyobb volt az elődjénél, ám ezúttal győzött a józan ész: a Note 4-es modell a tavalyi elődjéhez hasonlóan 5.7 colos képernyőt kapott. Az LG-től eltérően a Samsung telefonjában nem LCD, hanem AMOLED kijelző dolgozik. Ezen elvileg szebbek a színek, bár van, akinek pont az ilyen képernyők tűnnek túl tarkának. Az viszont vitathatatlan, hogy ilyen felbontás mellett már nem is lehet egyenként képpontokat észlelni szabad szemmel.

Az óriásképernyő és a nagy kapacitású akku az új modellből sem maradt ki. Ahogy az érintőceruza sem Forrás: Samsung



Nem maradt ki ebből a készülékből sem a szokásos digitális toll, amellyel nem csak jegyzetelni lehet, de a bonyolultabb szerkesztési műveletekre is lehetőséget ad, amelyeket ujjbökéssel csak nehezen lehetne elvégezni. Az új modell sznob tulajdonosai már méregdrága Mont Blanc márkájú tollakat is vásárolhatnak majd, amelyek nem csak papíron, de érintőképernyőn is használhatók. A cég drága tokokat is fog árulni az októberben érkező új Note-hoz.

Még ritkábban kell tölteni

Már a Samsung korábbi tepsimobiljai is ismertek voltak a remek, több napos akkumulátoros üzemidejükről, hiszen a nagy készülékházban van hely nagy kapacitású akkumulátornak. Az új modellben sincs ez másképp, ebben egy 3220 milliamperórás telep dolgozik, amelyet gyorstöltéssel fél óra alatt ötven százalékosra fel lehet tölteni.

Fejlesztették a kamerát, jobb szelfiket is készít Forrás: Samsung



A Note 4 16 megapixeles, stabilizátoros hátlapi kamerával van felszerelve, az előlapi, szelfizéshez használt kamerát pedig nagyobb fényerejű, 3,7 megapixeles típusra cserélték. Tudása még panorámaszelfi képességgel is bővült.

Vigyázz, kilóg a mobilod képernyője!

Az új Galaxy Note-ból egy egyedi, Edge-nek nevezett változat is kapható lesz. Ez csupán abban tér el az alapmodelltől, hogy a kijelző jobboldalát meghajtották.

A Galaxy Note Edge képernyője jobboldalt lelóg. Forrás: Samsung



Mire szolgál ez az újítás? A vékonyka lehajtott képernyőrészen gyorsmenüket lehet megjeleníteni, de státuszüzeneteket, pontos időt, illetve virtuális gombokat megjelenítésére is alkalmas. Külön tokot is gyártani fognak hozzá, amelyekből szándékosan kilóg majd a kijelző széle. Hasznos újítás? Ezt még maga a Samsung sem tudja, mert a telefont csak bizonyos országokban fogja árulni.