Így született meg a kék halál

Vágólapra másolva!
A Microsoft egykori vezére, Steve Ballmer írta a kék halált jelző üzenet szövegét.
Vágólapra másolva!

Steve Ballmer, a Microsoft tavaly lemondott elnöke írta a helyreállíthatatlan rendszerhibát jelző kék halál üzenet szövegét, közölte blogbejegyzésében a redmondi vállalat fejlesztője, Raymond Chen. Ballmer ugyanis elégedetlen volt azzal, hogy a Window 3.1 operációs rendszer csupán az újraindítást kiváltó billentyűkombinációt, a ctrl+alt+del-t jeleníti meg a képernyőn, ha lefagy a számítógép, és beáll a “Stop 0x50error”, azaz a kék halál.

Így nekifogott, s megírta az éveken át megjelenő üzenetet: megszületett a Microsoft kék halál. Huszonkét éve még megfelelő volt a szövegezés, mára azonban, a Windows 8 esetében már egy szomorú fejecske, és egy újraindításra buzdító jelzés jelenik csak meg, ha leáll a rendszer.

Forrás: Origo

Ugyan a szövegezés volt Ballmer feladata, az, hogy a ctrl+alt+del kombinációt kell használni az újraindításhoz, hiba volt, vallotta be tavaly Bill Gates, a vállalat alapító-tulajdonosa. Gates az IBM-et vádolta, amiért nem helyeztek el egy külön billentyűzetet ennek megoldására, s most a felhasználók millióinak kell ezt a hármas billentyűkombinációt leütni egy újraindításhoz.

Vannak ugyanakkor nagyobb gondok is a redmondi cégnél. Nemrég egy Windows-frissítés okozott kék halált, több tízezer felhasználó zúdult fel, amikor egy rendszerhelyreállítás és a bővítmény törlése után tudtak csak bejelentkezni.

Steve Ballmer és Bill Gates Forrás: AFP/Dan Levine