A Terminátor szemévé vált a Google-szemüveg

Így mutatja az információkat az okosszemüvegen a SHORE
Vágólapra másolva!
Egy új appal a Glass megállapítja a látott személy korát, nemét és érzelmeit is.
Vágólapra másolva!

Eddig csak jövőben játszódó filmekben látott képességekkel vértezi fel a Google Glass okosszemüvegeket használókat a Fraunhofer Intézet által fejlesztett applikáció.

A szemüveg felismeri az érzelmeket

A SHORE nevű alkalmazás nem okostelefonra, hanem közvetlenül a Google Glassra telepíthető alkalmazás, ami az intézet szerint úgy képes arcokat felismerni és elemezni, hogy ehhez internetkapcsolatra és számítási felhőből érkező kapacitásra sincs szükség, az intézet szerint minden a szemüveg - egyébként nem túl izmos - hardverén fut, valós időben.



Mire képes az app? Többek közt megállapítja, hogy arca alapján milyen nemű az a személy, akire a szemüveg viselője néz. Emellett képes megbecsülni életkorát, és megállapítani érzelmeit is arckifejezései alapján: ezeknek a funkcióknak a működését a fenti videóban be is mutatják. A Fraunhofer szerint a szoftver nem alkalmas emberek személyazonosságának megállapítására - az ilyen jellegű alkalmazások készítését ugyanis a Google eleve tiltja.

Autistáknak segíthet a csodaszemüveg

Fejlesztői szerint az okosszemüveges technológia komoly segítséget jelenthet a jövőben többek közt autistáknak, akik egyébként segítség nélkül nem feltétlenül képesek beszélgetés során felismerni a másik fél érzelmeit.

Így mutatja az információkat az okosszemüvegen a SHORE Forrás: Fraunhofer IIS



Ezen kívül a megoldás akár gyengénlátóknak és vakoknak is segíthet, mivel egy headset segítségével hangos tájékoztatást nyújthat számukra. A SHORE alapját képező algoritmust egy több mint tízezer arcot tartalmazó képi adatbázis felhasználásával tanították meg az érzelmek felismerésére: ezekhez a képekhez eleve tárolva voltak a hozzájuk tartozó arckifejezések. A felismerés lebonyolítása során a Google-szemüveg folyamatos videofelvételt végez, így valószínűleg nagyon hamar lemeríti az eleve nem túl hosszú üzemidejű okosszemüveget.