Mágikus robotszék segíti a munkát

robot szék váz alumínium karbon chairless chair
Bármilyen pózban lehet rögzíteni a robotvázat
Vágólapra másolva!
Szeptemberben kezdik el használni a német autógyártók alkalmazottai a monoton fizikai munkát megkönnyítő, testre csatolható gépet, amellyel bármikor meg lehet pihenni.
Vágólapra másolva!

A svájci Noonee startup fejlesztése az a mágikus szék, a Chairless Chair, amely sosem látszódik, mégis mindig ott van viselőjével. A robotváz alvómódban nem zavarja az embert: lehet sétálni, sőt futni is használata közben. Ugyanakkor aktív módban le lehet ülni, megpihenni a segítségével.

Könnyű karbonszálas váz

A váz a deréknál egy övvel csatlakozik a testre, és végigvonul a láb hátsó részén, pántokkal rögzülve a combon, illetve a lábszáron. Nem ér le a földre: a bokánál a cipőn végződik. Egy pedál segítségével támogatja meg a testsúlyt, és vezeti át a terhelést a cipő sarkára.

Bármilyen pózban lehet rögzíteni a robotvázat Forrás: noonee.ch

A karbonszálas erősítésű alumíniumváz mindössze 2 kilogramm, nem terheli feleslegesen viselőjét. A dolgozónak nincs más dolga, mint a megfelelő pózba mozdulnia, majd aktiválnia a vázat, és az rögzíti a helyzetet. A gép 24 órán keresztül képes egy 6 voltos elemmel, töltés nélkül működni.

A rossz testtartástól is megkímél

“Az ötlet onnan jött, mikor tizenhét évesen egy brit csomagolócégnél dolgoztam futószalag mellett, ahol órákon át kellett állni, pihenés nélkül, a végtagjaim a nap végére teljesen elgémberedtek. A legtöbb alkalmazottnak alig volt szünete, széket viszont nem biztosítottak, nem is lett volna rá hely” – mondta a svájci startup vezérigazgatója, Keith Gunura a CNN-nek.

“Amellett, hogy pihenteti a lábizmokat, megfelelő testhelyzetet biztosít a munka mellé. Egyenesen tartja a hátat, megkímél a rossz testtartás okozta fájdalmaktól, és az ezáltal keletkező betegségektől” – teszi hozzá Bryan Anastisiades, a cégvezető helyettese.

Ülőmunkához nem ideális

Fizioterapeuták szerint a Chairless Chair ideális munkaeszköz: időnként fel lehet állni vele, sétálni, szünetet tartani, de a folyamatos munkavégzés mellett kényelmesen ülni is. Ugyanakkor nem javasolják azoknak, akik ülő munkát végeznek.

A svájci termékre nagy az érdeklődés: a BMW szeptemberben, az Audi pedig később, év végén kezdi el tesztüzemben használni a speciális széket német gyáraiban.

A Chairless Chair nem csak a gyárakban dolgozók életét könnyítheti meg, a mezőgazdaságban is szeretnék kamatoztatni tudását, ahogy egy zsúfolt vonaton is jó szolgálatot tehet.