Óriási robotelefántok Nantes-ban

Machines of the isle of Nantes
Tourists hop on a mechanical elephant made of wood and steel on August 21, 2014 as part of the artistic project "Les Machines de L'ile" (The Machines of the Isle) on the site of the former shipyards in Nantes, western France. The project, created by French artists Francois Delaroziere and Pierre Orefice, is at crossroads of Jules Verne’s "invented worlds", of the mechanical universe of Leonardo da Vinci, and of Nantes’ industrial history. AFP PHOTO / JEAN-SEBASTIEN EVRARD ==RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION==
Vágólapra másolva!
Óriási gépállatok várják az érdeklődőket a franciaországi Nantes városában. Az elefánt szinte minden porcikája irányítható.
Vágólapra másolva!

Turisták ugranak fel, majd szállnak le a hatalmas gépelefántról a franciaországi Nantes szigetén. A látványosság a "Les Machines de L'ile", avagy a sziget gépei elnevezésű projekt keretében valósult meg.

A fémből és fából készült robotokat Francois Delaroziere és Pierre Orefice francia művészek tervezték. A mesebeli álomvilágot Verne találmányokban gazdag, science fiction művei, Leonardo da Vinci tudományos munkássága, és Nantes város ipari múltja ihlette.

Összesen 49 utas szállítására alkalmas a harci elefánt Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Az elefántok mellett több, kisebb mechanikus csodát, így óriáspolipot, kalóz halat, tintahalat vagy tarisznyarákot próbálhatnak ki az érdeklődők. Az attrakció központjában azonban a 12 méter magas, 49 utast szállítani képes harci elefántok állnak.

A gépállat 45 perc alatt ér körbe a parkban Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

A 45 tonnás gépállat háromnegyed óra alatt szállítja körbe a turistákat. A 4 emeletes óriás minden testrésze irányítható: lépked, pislog, orrmányából vizet spriccel, trombitál. A szerkezetet egy 450 lóerős motor mozgatja, maximális sebessége pedig 4 kilométer per óra.

Az elefánt pislog, trombitál és vizet is tud spriccelni orrmányából Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Idén egy 45 méter magas, 28 méter átmérőjű fával is kibővült a projekt. A tetején két fémkócsagra ülhetünk fel, hogy a fák ágai közt egy körutazást tegyünk.

A projekt helyszíne egy elhagyatott hajógyár, ahol 2007 óta várják az odalátogatókat. A belépő összesen 20 euróba, vagyis kicsit több mint hatezer forintba kerül.