Már 8 terabájt is elfér egyetlen winchesteren

Seagate merevlemez
Vágólapra másolva!
Ennél nagyobb kapacitású merevlemezt egyelőre nem találhat a boltban.
Vágólapra másolva!

Az eddig megvehető legnagyobb merevlemez 6 terabájt adatot tudott tárolni, a Seagate azonban a héten előrukkolt a 8 terabájtos változattal is. Ez összesen 8192 gigabájt adat tárolhatóságát jelenti, bár a formázás után ténylegesen ennél valamelyest kevesebb adat fér el rajta. Két darab ilyen kapacitású merevlemezen már csaknem az amerikai Kongresszusi Könyvtárban lévő összes kötet tartalma elférne, vagy több mint 160 Blu-ray film,

Nincs ennél nagyobb kapacitású

Eddig ilyen sok adat tárolásához egy otthoni számítógépen több merevlemez beszerelésére volt szükség. A Seagate új merevlemeze 3,5 colos méretben készül, tehát asztali PC-kbe vagy külső merevlemezházakba lehet beszerelni, bár alapvetően adatközpontokba szánják, ahol az eszközök fizikai mérete és áramfogyasztása is sokat nyom a latba az adattároló kapacitás mellett.

Bár a Seagate a közleményében nem tér ki rá, a híradások szerint a cég úgy érte el a korábbinál nagyobb adattároló kapacitást, hogy az adatokat a merevlemez adatsávjaiban átfedéssel rögzülnek, több rétegben. A gyártó szerint a merevlemezek jelenlegi fejlődése alapján 2020-ra már 20 terabájt adat is elfér majd.

A winchesterek riválisa

A SanDisk cég néhány hónapja adatközpontokba szánt SSD-meghajtóból mutatott be 4 terabájtos változatot. Ez a merevlemeztől eltérően nem mágnesezhető réteggel bevont lemezeken, hanem flashmemóriában tárolja az adatokat. A SanDisk szerint hamarosan 10 terabájtos SSD-k is megjelenhetnek: ezek fogyasztása a merevlemezénél alacsonyabb, ám az áruk jóval magasabb.