Lezárult a Google-uszály rejtélye

San Franciscóban horgonyzó uszály, google
SAN FRANCISCO, CA - OCTOBER 30: A barge under construction is docked at a pier on Treasure Island on October 30, 2013 in San Francisco, California. Mystery barges with construction of shipping containers have appeared in San Francisco and Portland, Maine, prompting online rumors that the barges are affiliated with a Google project. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Óriási figyelem irányult arra a két uszályra, melyen több emeletes építményt húzott fel a Google, és vélhetően kiállítótermet nyitott volna rajtuk. A cégóriás azonban most bejelentette, az egyik uszályon túladott, a másik sorsa még bizonytalan.
Vágólapra másolva!

Hatalmas médiaérdeklődés övezi a Google két uszályát, amióta tavaly októberben megjelentek a keleti parton, a portlandi kikötőben, s nyugaton, San Franciscóban. A Herald most azt jelentette, a Maine államban ringatózó látványos építményt az elektronikai vállalat eladta, s lebontatja.

A Google a Verge-nek megerősítette, hogy túladott a portlandi uszályon. A kikötővezetés jelezte, a konténereket az öbölben bontják szét, míg a hajót egy meg nem nevezett nemzetközi hajótársaság vette át. Az uszályt jelenleg tengeri útra készítik elő.

Átépítés alatt a híres, több emeletes építmény a San Francisco-öbölben Forrás: AFP/Justin Sullivan

Arról azonban a cégóriás nem nyilatkozott, mi lesz a sorsa az uszály San Franciscó-i testvérének, melyet már februárban elvontattak, miután sok panasz érkezett a természetvédelmi és fejlesztési bizottsághoz. A hivatal igazgatója szerint még építkezési engedélyt sem kapott a bárka.

Látványos kiállítóterem lehetett volna

Pedig a Googlenek nagy tervei lehettek az uszályokkal. A 63 konténerből álló, négy emeletes építmény belső kialakítását a Cianbro vállalat végezte volna. A tervek szerint interaktív bemutatóterem készült volna, ahol a meghívottak megismerkedhettek volna a Google legújabb fejlesztéseivel.

A SF Gate által kiszivárogtatott információk szerint a 15 méter széles, és 76 méter hosszú létesítményt különleges, haluszonyokra emlékeztető vitorlák vették volna körbe. A látványtervet a By and Large, a Google X laboratóriumához köthető cég nyújtotta be. Maga a vállalat neve is szójáték, hiszen a “barge” angolul uszályt jelent.

A rejtélyes Google-uszály veszetegel a nyugati parton Forrás: AFP/Justin Sullivan

A stúdió és kiállítóterem nem mindennapi környezetben körözött volna: állítólag az uszály sorra látogatta volna a San Francisco-öböl kikötőit, egy-egy hónapot töltve el mindenhol. A kütyük és a látogatók biztonságára egyebek közt 50 térfigyelő kamera ügyelt volna.

Továbbra is kérdőjelek övezik a projektet

Egyelőre tisztázatlan, miért döntött a Google az állítólagos projekt felfüggesztése mellett, s miért adott túl az uszályon. A “BAL 0011” számon regisztrált bárka újonnan 4 millió dollárt, átszámítva kicsit több mint 900 millió forintot ért, közölte a C&C Marine hajótársaság, amely a két érintett hajót építette három évvel ezelőtt.

Az uszályok jó pénzt hoztak az érintett városvezetésnek is. Tíz hónapon át, míg egy helyben vesztegelt az uszály, 400 ezer dollárt, átszámítva mintegy 9 millió forintot hozott a kikötő használati díja után.