Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Itt a szegény ember Google-szemüvege

google glass, szemüveg, okosszemüveg, android
Vágólapra másolva!
Az indiai verzió óriási, kényelmetlen, de olcsó és működik.
Vágólapra másolva!

Egy hónap munkával, kevesebb mint húszezer forintnak megfelelő összegből épített magának a Google Glasshoz hasonló okosszemüveget egy 23 éves indiai fejlesztő.

Google Glass húszezer forintból

Arvind Sanjeev nem a letisztult formákra és kényelmes viseletre helyezte a hangsúlyt saját okosszemüvege kidolgozásakor, mivel az egy Raspberry Pi miniszámítógépre ls egy Arduino vezérlőlapkára épül. Ezek az alkatrészek eleve akkorák, hogy a szerkezet eltakarja viselőjének a fél arcát. Ráadásul a képet is egy webkamera szolgáltatja viselőjének, így az egész eszköz nagyjából akkora, mint egy kompakt digitális fényképezőgép.

Így működik a barkács módszerrel készült okosszemüveg. Forrás: Origo



Sanjeev a szerkezetet egy baseballsapkára szerelte rá, hogy egyáltalán viselhető kivitelű legyen. Az általa fejlesztett, fapados okosszemüvegen a képet egy hagyományos, 2,5 colos LCD szolgáltatja, amelyet a szemtől öt centiméteres távolságból lehet élesen látni. Mivel a hagyományos képernyőket alapvetően nem ilyen közeli nézetre tervezik, a feltaláló az LCD elé szerelt egy aszférikus lencsét, ami a közeli nézetet lehetővé teszi.

Az okosszemüveg működés közben

Fapados megoldások

Mivel a hagyományos képernyő nem áttetsző, a kijelző hátoldalára szerelt webkamera ad képet a viselőnek. A Google Glasson ennél speciálisabb módszert alkalmaznak: azon a szemügen a képet egy félig áttetsző tükör van a felhasználó jobb szeme előtt, amelyre oldalról vetít képet az eszköz. Mivel a tükör áttetsző, a megjelenő kép nem takarja ki a látómezőt.

A szegény ember Google-szemüvege Forrás: Arvind Sanjeev



Sanjeev egy sor fejlesztést készített az Arduino-lapkára alapozva, amelyek felépítését - beleértve az olcsó okosszemüvegét - részletesen ismerteti a honlapján is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről