Mobiljával követheti a égbolton átvonuló űrállomást

Az ISS Detector app
Vágólapra másolva!
Alkalmazások, és portálok sora segíti a hobbicsillagászokat, hogy le ne maradjanak az aktuális látványosságokról.
Vágólapra másolva!

Számos látnivaló várható a hétvégén: a szokásos augusztusi csillaghullást idén nem csak a városi fények zavarhatják, de a ragyogó szuperhold is.

Látványos módon vonul át a Nemzetközi Űrállomás (ISS) is az égbolton. Lehetetlen lesz nem észrevenni a jelenséget: a futballpálya méretű napelemek által visszavert fény miatt az űrállomás világító foltként fog feltűnni.

Appok sora segíti a csillagászokat

Az ISS Detector Satellite Tracker Android alatt futó ingyenes alkalmazás segítségével folyamatosan követhető az űrállomás útja. Így ha engedélyezve van a helyadatokhoz való hozzáférés, azt is kiszámítja, hány óra múlva, mikor ér a felhasználó fölé az űreszköz, milyen szögből és hány percig lesz látható.

Az app nem csak az ISS, de az az Iridium több tucat műholdját is nyomonköveti. A teljes földet lefedő távközlési rendszer biztosítja a műholdas telefonszolgáltatást.

Az ISS Detector app Forrás: ISS Detector

Értesít, ha látványosság közelít

Hasonlóan segítőkész az iPhone és iPad eszközökön használható ISS Spotter app. Az alkalmazás mutatja az űrállomás helyzetét, azon napokat és időszakokat, amikor az ISS látható a felhasználó közelében.

Mindkét alkalmazás lehívja a meteorológiai előrejelzéseket az adott időszakra, és értesít is, ha nem akarunk lemaradni a látványosságról.

Űratlasz az interneten is

Az ISS útja végigkövethető a Heavens above honlapon is, ahol a különböző szatellitek, bolygók, holdak, műholdas rendszerek elhelyezkedése is ellenőrizhető. Miután a saját földrajzi hely beállításra kerül, azonnal kiadja az aktuális adatokat. A portál mobilverzióján a csillagképeket is fel lehet fedezni, illetve időrendi sorrendben látható az űrállomás és a műholdak érkezése.