Így bújhatunk el a digitális világ elől

CV Dazzle, arcfelismerés
Vágólapra másolva!
A magas szintű megfigyelések és a fejlett technológia korában egyre több embernek fogalmazódik meg a fejében: hogyan tudja megvédeni személyes adatait? Az arcfelismerő programokat szokatlan kinézetünkkel téveszthetjük meg, de ezzel egyben felhívjuk embertársaink figyelmét.
Vágólapra másolva!

Amióta Edward Snowden, az NSA informatikusa tavaly egy sor adatot szivárogtatott ki arról, az amerikai Nemzetvédelmi Ügynökség hogyan hallgat le minket, töri fel a legbonyolultabb titkosítási módszereket, s milyen mennyiségű adatot képes tárolni, azóta egyre többen keresik a menekülési útvonalakat a nagy tesvér figyelő szemei elől.

A digitális álcázás mesterei

A New York-i egyetem hallgatói épp ezen kérdésre keresték a választ, amikor elindították CV Dazzle névre hallgató projektjüket. (A CV a digitális látvány rövidítéséből ered, míg a Dazzle egy, az első világháború alatt használt álcázási technika).

Adam Harvey-t arcát festi a sminket a CV Dazzle bemutatóján Forrás: CV Dazzle

Adam Harvey, brooklyni művész a divat eszközeit: a sminket és különböző hajstílusokat használta fel a személyes adatok védelmére, az arcfelismerő programok kijátszására. A CV Dazzle lényege, hogy lerombolja az arc, vagy más tárgyak jól felismerhető jegyeit, s ezáltal láthatatlanná teszi a kamerák, számítógépek, és más kütyük számára.

A jelenleg is futó projekt keretében számos sminkessel, stylisttal, és ruhatervezővel dolgoznak együtt. A honlapra fel is töltöttek bárki számára elérhető tesztmintákat. Ugyanakkor az arc “eltűntetése” nem való mindenkinek.

A rendhagyó nem felismerhető

Hogyan is működik a CV Dazzle? Az arcfelismerő programok algoritmusok segítségével elemzik ki a fotót. Egyrészt vizsgálják az arc jobb és bal oldalát, így ha asszimmetrikussá válik a kinézet, nehezebb lesz a felismerés.

A programok a bőr tónusát és textúráját is elemzik, hogy meghatározzák, mettől meddig tart az arc. Egy erős kontraszt: az arc színétől merőben eltérő hajszín, és smink (világos bőrön sötét festék, és fordítva), szokatlan formák, és minták mind megzavarják a kielemzést.

Az arc jól felismerhető jegyeit elemzi az algoritmus Forrás: CV Dazzle

Néhány algoritmus számára az orr az egyik legmeghatározóbb forma, amely alapján bemérik az arc többi részét, így ha a különböző színű hajtincsek rálógnak az orrnyeregre, vagy az orrcimpára, azzal nem tudnak mit kezdeni.

Megelevednek a scifi szereplők

A leírásból jól látszik, rendhagyó külsőt kell ölteni ahhoz, hogy a kamerák ne ismerjenek fel minket. “Paradox a módszer: miközben a számítógépek számára láthatatlanná válunk, az emberek, így a rendőrök is, annál inkább felfigyelnek ránk” - írta az Atlantic szerkesztője, Robin Meyer.

Ugyanakkor értelmet nyernek a jövőben játszódó történetek fura kinézetű szereplői, akik a térfigyelő kamerák elől rejtegetik arcukat. Ha ugyanis a program felismeri az arcot, rákereshet az interneten, ahol számos, a közösségi oldalakon, portálokon elérhető adatokkal képes párosítani azt. Így tudni fogják, hány éves, hol lakik, épp merre jár az adott személy.