Feltörték a CNET-et az oroszok

Vágólapra másolva!
A világ egyik legismertebb technológiai hírportáljáról felhasználók adatait lopták el.
Vágólapra másolva!

A kibertámadás a hétvégén zajlott, annak tényét a CNET-et kiadó CBS Interactive vállalat is megerősítette. Az amerikai technológiai szájt a w0rm nevű orosz hackercsapat áldozatává vált.

A CNET saját cikke szerint a hackerek több mint egymillió felhasználó adatait - felhasználóneveket, e-mail címeket, és a jelszavak titkosított formában tárolt változatát - lopták el. A hackerek az ellopott adatokat az interneten is publikálták.

A hackercsoport bejelentése szerint a CNET szerverein használt adatbázisszerver egyik biztonsági hibáján keresztül tudtak betörni. A CBS közlése szerint a w0rm tagjai csak bizonyos szervereket értek el, a biztonsági hibát pedig azóta orvosolták. Ugyanakkor a hackerek azt tervezik, hogy dekódolják a titkosított jelszavakat, és értékesítik az adatbázist jelképes egy bitcoinért, ami nagyjából 140 ezer forintnak felel meg.

Az nem derült ki, hogy miként akarják ezt elvégezni, hiszen egy mai komoly titkosítást nem lehet egyszerűen visszafejteni. A hackerek egyébként elismerőleg nyilatkoztak a CNET biztonsági rendszereiről, de kiemelték, hogy azért az amerikai szájt sem volt teljesen mentes a hibáktól.