Ez lett a tavalyi kedvenc mobilunkból

LG okostelefon
LG okostelefon új generációs készüléke 2014.07.08. Fotó:Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Szuper üzemideje és jó ára miatt imádtuk az LG G2-es okostelefont. Utódja, a G3-as nemcsak nagyobb, de drágább is lett. Megéri az árát?
Vágólapra másolva!

Hivatalosan már tavaly nyáron megjelent, ám a magyar boltokba csak novemberben érkezett meg az LG G2-es mobilja, amelyet karácsony előtt az év egyik legjobb okostelefonjának tituláltunk, mert jutányos árához képest akár kétnapos üzemidőre is képes, és kamerája, képernyője, sebessége is teljesen rendben van.

Ehhez képest még egy évet sem kellett várni, és máris itt a szebb és jobb G3-as modell: ilyen hamar még az Apple sem teszi elavulttá a karácsonyra vásárolt termékeit. Az új LG okosmobil drágább az elődjénél: azt karácsonykor 140-150 ezer forintos – kártyafüggetlen árért lehetett hazavinni, míg az új modell 170-180 ezer forintba került. De mit kapunk a pluszpénzért? Megmutatjuk.

Balra az LG G3, jobbra a G2-es Fotó:Dudás Szabolcs

A leghasznosabb újítások

A G2-es telefon gyártásakor a kedvező ár érdekében kompromisszumokat kötöttek: foglalat híján nem lehet bővíteni a memóriát, az akkumulátor pedig beépített. A G3-as esetében mindkét dolgon változtattak: a hátlap levétele után házilag is lehet cserélni a telepet, és utólag is vehetünk hozzá memóriakártyát, ha sok zenét vagy filmet akarunk magunkkal vinni. Viszont a fémnek látszó, ám valójában szálcsiszolt műanyag hátlap nem tűnik túl strapabírónak, az egyhetes, kímélő próbánk alatt is megjelentek rajta az első karcok. A kijelzőt a jelenlegi legfejlettebb Gorilla-üveg védi ezektől, de a biztonság kedvéért mi tokban és védőfóliával használnánk, és vennénk hozzá egy olcsó vezeték nélküli töltőt is.

A G3 nagyobb az elődjénél, több helyet foglal a zsebben Fotó: Origo

Elődjéhez hasonlóan a G3-ason is a hátlapon van a bekapcsológomb és a hangerőszabályzó két billentyűje is. Ez ugyan továbbra is igényel némi megszokást, de sokkal jobban kitapintható formájuk van a gomboknak, ezen a telefonon biztosan nem fogjuk a hangosítás helyett véletlenül a kijelzőt kikapcsolni. A G2-es beépített minihangszórója nem szól túlságosan jól, a G3-asé egy fokkal jobb hangzást biztosít, de korántsem a legszebb, leghangosabb a versenytársak közül. Az előző modellben debütált az a lehetőség, hogy a kijelzőre kétszer koppintva is fel lehet éleszteni a képernyőt, nem kell a bekapcsológombot nyomkodni. Tesztelőnk állandóan ezt használja, másokat viszont továbbra is megőrjít a funkció.

Tényleg kell jobb kijelző?

Az LG G3 az előd 5,2 colos kijelzőjénél nagyobb, 5,5 colos képernyőt kapott: nemcsak a méret, a felbontás is nőtt, méghozzá 1920 x 1080 pixelről 2560 x 1440 pixelre. Ez nagyjából 1,6 millióval több képpontot jelent az előd kétmillió pixeléhez képest. Nem volt probléma a képminőséggel a G2-es esetében sem, hiszen a képpontok ilyen sűrűsége mellett már nem is lehet szabad szemmel kivenni a pixeleket.

Fotón nem jön át a kijelző jobb minősége, de jól látható, hogy a nagyobb felbontás mellett több szöveg fér el Fotó:Dudás Szabolcs

Ám ha a tavalyi telefon mellé tesszük a G3-ast, látszik, hogy a betűk és a képeken lévő dolgok szélei bizony élesebbek – nagyjából mintha a Photoshop élesítés effektusát alkalmaznánk a kijelzőn. Ez olvasásnál jól jön, de a szerkesztőségi vaktesztek során is mindenki megjegyezte, mennyivel élesebbek a képek és a videók az új mobilon. Ez ugyanis már ultra-HD felbontású videót is fel tud venni.

Kell a telefonomba ultra-HD?

Míg a G2-essel full-HD, a G3-assal akár ultra-HD felbontású videót is fel lehet venni, ez 3840 x 2160 pixeles részletességű (tehát a telefon a saját szuperkijelzőjénél is jobb minőségű) mozgóképet jelent. A hatalmas, nyolc megapixeles állóképekből álló videó kódolása nagyon megterheli a G3-as erős hardverét is: egy félperces videó felvétele után is erősen átmelegszik a készülék, és az akkumulátor is gyorsan merülni kezd. A gyorsabb kameramozdulatokra a videó képe minimálisan észlelhetően, de kocsonyaszerűen megremeg. Itt megnézheti a tesztvideónkat, a minőséget a jobb alsó sarokban lévő fogaskerékre kattintva tudja állítani a hagyományos és ultra-HD között.

A legtöbb magyar háztartásban nincs olyan tévé vagy monitor, amelyik egyáltalán alkalmas lenne ilyen felbontású videó eredeti minőségben való lejátszására, még a számítógépek jelentős része sem elég erős ehhez. De ha a YouTube-ra feltöltjük az UHD-s videókat, a rendszer az eredeti, maximális minőséget is megőrzi, ezen még a hajszálak is részletesen látszódnak. Meglepő módon az ultra-HD-s videó gyakorlatilag ugyanannyi helyet foglal a tárból, mint egy, a G2-essel készített full-HD-s felvétel.

Lézerszemet minden mobilba!

Ennél hasznosabb újítás, hogy lézeres megoldással javították a 13 megapixeles hátlapi kamera fókuszálásának hatékonyságát. A kamera mellett elhelyezett, szabad szemmel nem látható fényű lézer a fotózandó tárgyak távolságát tudja lemérni, és a kiválasztott helyre állítja az élességet. Rövid próbálgatás során is egyértelműen megtapasztaltuk, hogy a G3-as kamerája gyorsabban fókuszál, míg nappali videofelvételnél az előd még sokszor küszködik a pontos élesség beállításával.

Balra a G3-as hátulja: a kamera mellett balra a lézeres távmérő, jobbra a dupla fényű vaku. Alatta az áttervezett gombok. A látványos hátlap sérülékenyebb a jobbra látható elődénél Fotó:Dudás Szabolcs

Elődjéhez hasonlóan optikai képstabilizátora is van a kamerának, a főkamera és a szelfizéshez szánt, 2 megapixeles előlapi kamera is jobb minőségű szenzort és lencséket kapott. Egyedül a – némileg az új iOS felületéhez igazított külsejű Android 4.4 rendszerrel együtt szállított kameraapplikáció sikerült némileg sután, ebben ugyanis egymás mellé kerültek az exponáló és videofelvevő gombok, nagyon könnyű közülük a rosszat megnyomni véletlenül.

Egy kicsit jobban merül, de jól bírja

Az LG G2-est azért kedveltük, mert speciális és nagy kapacitású akkumulátor került bele, energiatakarékos funkciói révén pedig simán képes kétnapos üzemre egy töltéssel. A G3-asba is hasonlóan nagy kapacitású telep került, de a nagyfelbontású képernyő meghajtása jobban igénybe veszi a benne tárolt energiát: átlagos használat mellett szerencsére csak egy kicsivel merül jobban az LG új mobilja az elődjénél. A processzort jelentősen terhelő játékok vagy az ultra-HD videózás természetesen alaposan elkezdi szívni az akkumulátort, de átlagos szintű hírolvasás, levelezés és facebookozás mellett ez a készülék is ki tudja húzni két napig a konnektortól távol.

Nagyobb a G2-esnél, de nem sokkal Fotó:Dudás Szabolcs

Mit szerettünk az LG G3-ason? A szuper kijelzőjét, a lézeres fókuszát és a jó akkumulátorát, a bővíthető memóriát és a kivehető akkumulátort. Ami nem tetszett: a karcolódó hátlap és az elődjénél magasabb ár. Persze jó lenne bele ujjlenyomat-olvasó és vízálló kivitel, de akkor jóval többe kerülne, nagyjából mint a Samsung csúcsmobilja.

Aki hűségszerződéssel olcsón elviheti, annak valószínűleg érdemes G3-ast vennie, de a gyártótól megtudtuk, hogy a G2-es gyártása sem áll le, ráadásul a korábbi modell időközben jóval olcsóbb lett, kártyafüggetlenül már százezer forintért hazavihető. Utóbbit akkor érdemes választani, ha a jó akkuidő mellett a minél alacsonyabb ár is kulcsfontosságú.