Így épülhet ház kiszuperált repülőgépekből

NEW JALISCO LIBRARY
A library is realized when 200 airplane fuselages from Boeing 727s and 737s are combined to create a daring new structure in Guadalajara, Mexico. These massively beautiful objects are stacked in a north-south slant in relation to maximum sun exposure for energy efficiency. Shifts in the direction of the fuselages main axis generate two large, open spaces within the structure.
Vágólapra másolva!
Kétszáz leselejtezett Boeing utasszállítóból állna össze az energiahatékony épület.
Vágólapra másolva!

Egy rendkívül különleges épület még 2005-ben elkészült látványtervére hívta fel a figyelmet az Urban Ghost Media blog. Egy New York-i tervezőiroda egy ezer négyzetméteres alapterületű mexikói közkönyvtárat épített volna fel kétszáz darab kiszuperált utasszállító repülőgép felhasználásával.

Ilyen jól nézne ki egy épület kiszuperált repülőgépekből Forrás: LOT-EK

A Mexikó nyugati részén fekvő Jelisco államban lévő Guadalajara településére szánt épület felépítéséhez Boeing 727-es és 737-es repülőgépek törzseit használták volna fel. Mivel ezek a típusok a világ legnépszerűbb utasszállítói közé tartoznak, rengeteg leselejtezett példány áll rendelkezésre, amelyek nagyon olcsón beszerezhetők. Ezek a gépek, bár repülésre már nem alkalmasak, szerkezeti szempontból tökéletes állapotúak – írják a tervezők honlapjukon.

A tágas belső térben lehetett volna olvasgatni Forrás: LOT-EK

Az optimális energiafelhasználás érdekében a géptözseket észak–déli irányban tervezték lefektetni, hogy a napsütés kedvező irányból érje az építményt. Az elképzelések szerint a törzsek között hagyott nyílt terekben közlekedtek volna a liftek, és itt tervezték kialakítani az olvasótermeket is. A géptörzsekben nem csupán polcok és könyvek kaptak volna helyet, egyes repülők belsejében tárgyalókat és műszaki berendezéseket terveztek elhelyezni.

A géptörzsekben zömében könyveket tároltak volna Forrás: LOT-EK

Végül Mexikó második legnagyobb közkönyvtára nem repülőkből, hanem hagyományos építőelemekből készült el, bár formavilága a végül kiválasztott épületnek sem mindennapi, belső kialakítása azonban jóval unalmasabb lett a New York-i LOT-EK iroda pályaművénél.