Az Amazon is ad egy pofont az iPhone-nak

Amazon Fire Phone
FirePhone: erős a szexepil, de ez kevés a jó piaci pozícióhoz
Vágólapra másolva!
Az internetes óriás első okostelefonját nem kell folyamatosan tapizni, mert szenzoraival az arcunkat lesi. Az idei év egyik legjobb mobilja lehet az Amazoné.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi internetes áruházáról ismert cég néhány éve a könyvpiacot reformálta meg a Kindle nevű e-könyv olvasójával, majd Fire néven olcsó táblagépeket dobott piacra. Miután évek óta hiába várták, szerdán az Amazon végre bejelentette saját fejlesztésű okostelefonját, a Fire Phone-t.

Négy kamera figyeli a tulajdonost

A korábbi hírekkel ellentétben a telefon nem 3D-s, hanem hagyományos kijelzővel rendelkezik, ám háromdimenziós hatású effektusra képes, amely a készülék bedöntésével hívható elő. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a készülék mindig olyan perspektívából mutatja a képet, ahogyan a telefon tartják: például ha a térkép van megnyitva, a telefon döntögetésével más-más szögből mutatja az épületmodelleket, azt a hatást keltve, mintha oldalról vagy felülről néznék őket. A premierről megjelent cikkek alapján az Amazonnak nagyon nehéz lesz elmagyaráznia a kissé komplikált funkció előnyeit, megértéséhez érdemes megnézni a telefon termékoldalán lévő videót.

Az Amazon első okostelefonja, a Fire Phone Forrás:DAVID RYDER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

A funkció arra is alkalmas, hogy egy szöveget a képernyő tapogatása nélkül lehessen görgetni a képernyőn: a tapizást a finom döntéssel lehet helyettesíteni, így a felhasználó ujja nem takarja ki a szöveget. Eközben a telefon négy sarkába szerelt kamera figyeli, hogy hol van a felhasználó arca, és az elhelyezkedésének megfelelően módosítja a látható képet. A döntéssel akár menük között is lehet váltogatni, és a később elkészülő appok fejlesztői is használhatják majd a szenzort.

A több kamera alkalmazására azért van szükség, hogy térben be lehessen mérni a fej elhelyezkedését: ehhez elég lenne két plusz kamera is, de mivel használat közben könnyű véletlenül eltakarni a kamerákat, végül négy darab is került a készülékre. Annak érdekében, hogy a funkció este is működjön, infravörös, tehát emberi szem által nem látható fénnyel világítja meg a telefon használójának arcát. Meglepő módon a speciális tudásuk ellenére a kamerák nem alkalmasak a felhasználó azonosítására, így a jelszavak kiváltására sem, legalábbis egyelőre.

Ez nem tepsimobil, fél kézzel is lehet használni

Az Amazon első okostelefonja négymagos, 2,2 gigahertzes processzorral, két gigabájt memóriával és 4G-támogatással lesz megvásárolható. Képernyője 4,7 colos méretű, ami jóval kisebb a legkelendőbb androidos mobiloknál (a Samsung Galaxy S5-öse például 5,1 colos), de nagyobb az iPhone-nál (ami jelenleg 4 colos). Az Amazon szerint ezt a méretet még fél kézzel is kényelmesen lehet kezelni, részben az érintést sem igénylő új funkcióknak köszönhetően. Meglepő módon a kijelző csak 1280x720 pixel felbontású, ami a rivális modelleknél kisebb, bár korábbi tesztünk során a hasonló felbontású tepsimobilok képe már elég szép volt.

Félkezes használatra való méretben készül Forrás: Amazon

A telefon kijelzőjét a legújabb karcálló Gorilla-üveg borítja, gombjai alumíniumból készülnek, a kerete pedig gumiszerű tapintású, ami elvileg a leesés esetén óvja a házát. Az okostelefonoknál szokatlan módon virtuális Dolby Digital térhangzást biztosító sztereó hangszórókkal szerelik fel. Az Amazon szerint a hátsó, 13 megapixeles kamera a konkurencia hasonló telefonjainál is jobb minőségű fotókat készít: egyrészt, mert optikai képstabilizátorral is rendelkezik, másrészt pedig kis fényerejű a lencse, kevés fény mellett is jól használható. Videóból full-HD-t tud felvenni.

Akárcsak a cég táblagépei, az új okostelefonja is módosított Android szoftvert használ, a Fire OS-t, amelyből nem a Google, hanem az Amazon szolgáltatásait, például könyvesboltot, valamint film- és zeneszolgáltatást, illetve appboltot lehet elérni. Nem meglepő, hogy a telefont jó minőségű képernyővel, hangszóróval és a szokásosnál nagyobb, 32 gigabájtos háttértárral szerelték fel, hiszen a cég digitális tartalmainak – filmek, sorozatok, könyvek, újságok, játékok – fogyasztására szánja azt, így abban érdekelt, hogy ezekből minél több férjen el a készüléken, így ehhez korlátlan képtárhelyet is biztosít.

Felismeri, amit lát

Jeff Bezos, az Amazon vezetője valószínűleg kevéssé tarthatja vonzónak az okosszemüvegeket, mivel a Google Glasséhoz hasonló funkciót inkább a telefonba épített be. A Firefly nevű, felhőalapú szolgáltatás gyakorlatilag mindennapi dolgokat képes felismerni, akár egy telefonszámot, e-mail címet, filmcímeket, könyveket vagy akár termékeket – a bemutatón egy üveg Nutellát használtak.

Hasonlóra az Androidra már rég elérhető Goggles alkalmazás is képes, de az Amazon okosabbá és egyszerűbben használhatóvá tette a dolgok felismerését: a telefon oldalán külön gomb szolgál ennek bekapcsolására. Be kell gépelni egy telefonszámot, egy honlap címét, vagy megnézné, hogy mennyibe kerül egy könyv a neten? Ehhez elég lefotózni a számot/címet/könyvet, az automatika magától elvégzi a keresést, megspórolva a hosszas gépelést. Ez a funkció azért fontos az Amazonnak, mert vele a boltba járó felhasználók azonnal leellenőrizhetik a termékek árait, és ha jobbat találnak, nem helyben veszik meg, hanem online rendelik meg. Nem véletlen, hogy a telefonhoz egy évre szóló Prime-előfizetés jár: ez a szolgáltatás egy sor terméktípus ingyenes kiszállítását biztosítja az USA-ban kétnapos szállítási határidővel.

Jeff Bezos bemutatja az első Amazon-mobilt Forrás: AFP/David Ryder

Ráadásul a készülékhez a cég Mayday nevű – a Fire táblagépeken már bevezetett – terméktámogatási szolgáltatása is elérhető: ez gyakorlatilag egy Skype videohívásra hasonlít, amely során a cég operátora a távolból tud segíteni például beállításokban vagy a telefon használatában – persze csak működő internetkapcsolat mellett. A vállalat azt tűzte ki célul, hogy 15 másodpercen belül fogadja a Mayday-hívásokat, az ügyfélszolgálat non-stop elérhető, és ingyenes.

A magyarok hiába várják

Ezzel a szolgáltatással elvileg az amerikai nagymamák és nagypapák számára sem jelent majd gondot az okostelefon használata. Azért csak az amerikaiaké, mert az Amazon július 25-én csak ott kezdi árulni a telefont, amely egyelőre csak az AT&T mobilszolgáltatónál lesz elérhető, hűségszerződéstől és konstrukciótól függően nettó 200–650 dollárért, vagyis 45–145 ezer forintnak megfelelő összegért – a 64 gigabájtos modell száz dollárral drágább lesz.