A szívünket és a lakásunkat is az iPhone fogja figyelni

Tim Cook a WWDC-n
Vágólapra másolva!
Az Apple új szoftvere összeköti a noteszépet, a táblagépet az okostelefonnal. Ősztől akár a lakást is az iPhone vezérelheti, figyelni fogja a szívverésünket is, a gyerek pedig nem élőben, hanem tableten fog új játékért könyörögni.
Vágólapra másolva!

Egymással tökéletesen együttműködő okostelefonnal, táblagéppel és laptoppal akarja megnyerni maga számára a vevőket az Apple az androidos riválisok elől - derült ki a cég éves fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n. Tim Cook, a cég vezetője kollégáival itt mutatta be a vállalat számítógépein futó Mac OS X új, Yosemite (10.10) nevű verzióját, illetve az iPhone-on és iPaden használt iOS 8-as verzióját is. Mindkettő ősszel lesz elérhető, de az új OS X-ből már nyáron kiadnak egy tesztverziót.

Valaki hív, felveszem a laptopomat

A hétfőn bemutatott újdonságok közül a legérdekesebb az AirDrop nevű fájlmegosztó funkció megújítása. A Bluetootht és wifit használó adatátviteli funkció az új rendszerek megjelenése után iPhone-ok, iPadek és asztali vagy hordozható Mac számítógépek közötti szinkronizációt biztosít. Például a számítógépen megnyitott oldalak jelennek meg azonnal a táblagép vagy telefon böngészőjén, és a dokumentumokat, fotókat is magától szinkronizálja a rendszer.

Az iOS-en megkezdett munkát közvetlenül folytathatjuk majd az új Mac OS X-en Forrás: Apple



Ennél látványosabb újítás, hogy a bejövő hívást akár MacBook laptopján is fogadhatja majd a felhasználó akkor is, ha telefonja mondjuk a lakás másik felében van egy töltőn. De akár a számítógépéről vagy táblagépéről is indíthat hívásokat, küldhet SMS-eket. A rendszer azt is lehetővé teszi, hogy azt az e-mailt, amit a telefonon kezdett írni a felhasználó, a számítógéphez érve úgy fejezhesse be, hogy az automatikusan megnyílik előtte. Ugyanez akár egy táblázat szerkesztése esetében is kivitelezhető. Ehhez persze arra van szükség, hogy az eszközök folyamatosan kommunikáljanak egymással, és csak akkor lesz népszerű, ha hibátlanul működik.

Nem lesz frusztráló az iOS

Átszabott kezelőfelületet kínál az új OS X is, de az igazi újdonságok az iPhone-ra és iPadre érkező iOS 8-ban várhatók. A képernyő tetejéről lehúzható értesítőfelület az új kiadásban interaktívvá válik. Ez azt jelenti, hogy az appok kezelését közvetlenül innen is el lehet végezni a program külön megnyitása nélkül: például ha valaki Facebookon ír, elég lesz lehúzni az üzenetet, és ugyanabban az ablakban választ is lehet küldeni a Messenger indítása nélkül.

Egy másik sokat hiányolt funkciója az iOS-nek, hogy az Androidtól eltérően nem lehet lecserélni a virtuális billentyűzezet. Az iOS 8-tól már ez is lehetséges lesz, fejlesztők saját felületeket készíthetnek, az Apple pedig egy prediktív bevitellel gyorsabb gépelést biztosító funkcióval vértezi fel a sajátját, ez azonban egyelőre nem támogatja majd a magyar nyelvet - de külső fejlesztő az új rendszerre készíthet majd kényelmesebb magyar beviteli felületet. Erre az újításra azért volt szükség, mert jelenleg az Android és a Windows Phone is sokkal intuitívabb bevitelt kínál az iOS-nél.

Minden praktikusabb az iOS 8-ban, azt még nem tudni, milyen eszközökön fut majd Forrás: Apple



Ugyancsak az új iOS-ben debütál a családi megosztás lehetősége, persze ennek használatához mindenkinek iPhone-nal és iPaddel kell rendelkeznie. Egy család legfeljebb hat tagja osztozhat az otthon lévő eszközökre az iTunesról megvásárolt filmeken, zenéken, tévéműsorokon és appokon. Tehát ha mondjuk az egyik gyereknek megvettek egy játékot, akkor azt akár anya vagy a testvére is el tudja indítani a saját telefonján vagy tabletjén anélkül, hogy újabb példányban kellene megvenni azt. A megkötés: ugyanazzal a bankkártyával kell fizetni a tartalomért. Emellett az új rendszerben a gyerek a rendszerből kérheti egy-egy app, film, vagy zene megvásárlását, amelyet aztán a szülő hagyhat jóvá, vagy utasíthat el a saját gépére érkező üzenetben.

Az iPhone figyeli a szívünket és a lakásunkat is

A korábbi pletykáknak megfelelően az Apple egészségi és otthonvezérlő újításokat is bejelentett, ezek azonban egyelőre nem konkrét termékeket, csupán fejlesztői környezeteket jelölnek. Ezeket majd külsős cégek termékei tudják használni, és azért van szükségük rá, hogy minden termék ugyanolyan módon kommunikáljon az iPhone-nal és az iPaddel, ne egyedi megoldások szülessenek.

Craig Federighi, a szoftverrészleg vezetője bemutatja a HealthKitet Forrás: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP



Például a HealthKit nevű felületet kifejezetten egészségügyi adatok kezelésére tervezték, és lehetővé teszi, hogy a felhasználók szabályozzák, melyik app számára milyen adataikhoz engednek hozzáférést. Például egy fitneszszenzor appja hozzáférhet a tartózkodási helyhez vagy az elégetett kalóriákhoz, ám a digitális vérnyomás vagy vércukormérő által gyűjtött dolgokhoz nem.

A cég másik újítása a HomeKit lesz, ami az intelligens otthonban lévő eszközök vezérlését egységesíti. Ezáltal az iPhone-nal lehet kapcsolgatni a lámpát, kinyitni vagy zárni az ajtót, megnézni a termosztátot, szabályozni a klímát, vagy elérni az előszobai kamera képét. Ehhez azért kell egységesíteni a vezérlést, hogy ne legyenek inkompatibilitási vagy vezérlési hibák egyik vagy másik eszköznél, míg az egészségügyi adatok esetében azok szenzitív jellege indokolja ugyanezt. Mivel az Apple egyik piacon sincs jelen saját termékkel, jobban járt, ha nem saját megoldást fejlesztett, mint a Samsung, ami egy sokszor tévesen mérő vérnyomásmérőt épített legújabb csúcsmobiljába.