Kormány és pedál sincs a Google új autójában

A Google önműködő miniautója
Vágólapra másolva!
Az ülésen kívül semmit nem talál az utas a Google miniautójában, ami a cég szerint a jövő közlekedőeszköze lehet.
Vágólapra másolva!

Az amerikai utakon már hosszú ideje tesztelt robotvezérlésű Toyota Priusok után olyan automata járművet fejleszt a Google, amelyben már kormánykerék és pedálok sincsenek. Az autók belsejében még a kesztyűtartó sincs, de pohártartókat elhelyeztek a két ülés közé.

A Priusok esetében a volán mögött ülő sofőr még bármikor átveheti a vezérlést az automatikától, az új fejlesztésben erre már nincs lehetőség. Az új robotautók fejlesztését Sergey Brin, a Google társalapítója, és a cég különleges projekteket vezető részlegének vezetője a kaliforniai Code konferencián jelentette be.

A Google önműködő miniautója Forrás: Re/Code



A kétüléses, elektromos hajtású miniautók első prototípusai már elkészültek készültek el, amelyeket a Google autógyártókkal és alkatrészbeszállítókkal együttműködve fejleszt. A kocsik vezérlését a tetejükön lévő, 360 fokos lefedettségű szenzor végzi - emellett még a jármű orrán is elhelyeztek érzékelőt - , és legfeljebb negyven kilométer/órás sebességgel tudnak haladni. Az autók szélvédője plexiből készült, elejébe pedig műanyaghab került, és a biztonság kedvéért két különálló vezérlőrendszer is megtalálható bennük.



"Tíz másodperccel azután, hogy beültem, már az e-mailjeimmel voltam elfoglalva, azt is elfelejtettem, hogy autózom" - nyilatkozta Brin, aki szerint az automata jármű a gyalogosokra nézve sokkal kisebb veszélyt jelent az emberi sofőröknél.

A társaság kétszáz ilyen jármű előállítását tervezi a cég a következő két évben, és azt remélik, néhány éven belül több városban közlekedni fognak. Sergey Brin szerint az automata miniautók üzemeltetésére többféle modell is kínálkozik. Több példánya együtt akár flottaként is közlekedhet, de elképzelhető, hogy a jövőben a taxit helyettesíti majd: ha az egyik utast elvitte a céljához, indul a következő fuvarra.