Appal jelzi a BKK, ha nem jön a villamos

bkk busz villamos
Okostelefonon tervezhetjük meg az utazást a BKK Futárral
Vágólapra másolva!
Az androidos és iOS-es appok azonnal riasztást küldenek, ha nem járnak kedvenc járataink.
Vágólapra másolva!

Szerdán applikációként is elérhetővé tette a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a BKK Info nevű információs szolgáltatását, amely a járatok közlekedéséről ad információt. Bár a szolgáltatás számítógépes vagy mobilos böngészőből eddig is elérhető volt, az applikációként lefejlesztett változata arra is képes, hogy riasztásokat küldjön a felhasználók telefonjára. Korábban ez csak elég komplikált módon, egy e-mailes szolgáltatásra feliratkozva volt lehetséges - ez a lehetőség továbbra is megmarad.

A telefonokra push üzenetekben küldenek riasztást a BKK operátorai, ami azt jelenti, hogy a készüléknek nem kell állandóan ellenőriznie, hogy jött-e új üzenet, a rendszer csak akkor létesít mobilnetes kapcsolatot, ha riasztás érkezik - ezért az akkumulátort sem meríti számottevően a használata. Meglepő módon az alkalmazásba nincs beépítve a járatok menetrendje, kizárólag a forgalmi változásokról lehet értesülni belőle.

A Budapesti Közlekedési Központ mobil-applikációja Fotó: Magócsi Márton - Origo



Szerdán délre az androidos készülékekre erről a linkről már bárki letöltheti a BKK Infót, míg az iOS-es kiadást innen lehet elérni ingyen. Az androidos verzió univerzálisan alkalmaszkodik a telefonok kisebb, és a táblagépek nagyobb képernyőire, míg az iOS-es app egyelőre csak iPhone-ra van optimalizálva, de iPad-en is működik, bár felülete nem nagyfelbontású. A közlekedési központ később Windows Phone-os verzió kiadását is tervezi.

Az applikáció regisztráció nélkül általános tájékozódásra használható, de ha a felhasználó e-mail címével regisztrál a BKK-nál, az őket érdeklő járatokat kedvencként is elmentheti, hogy könnyebben elérje ezeket. A kedvenc járatok mellé az is beállítható, hogy mely napokon, azok mely óráiban, illetve melyik járatszakaszon történő eseményekről kíván értesülni. A push üzenetek mellett a járatok közlekedését érintő fennakadásokat az applikáció egy térképen is kirajzolja.

Az alkalmazások bemutatóján a központ munkatársai elmondták, hogy dolgoznak egy autósok számára fontos közúti információkat is tartalmazó funkció bevezetésén, amely a forgalmi dugók, útlezárások elkerülését segíti elő a tartózkodási hely alapján. Erre jelenleg a Google Térkép szolgáltatásai csak részben alkalmasak, mivel az csak a torlódásokat érzékeli, az ideiglenes útlezárások nem kerülnek a rendszerbe.

A járművek érkezéséről információkat kínáló Futár rendszer indulását követően az applikációból az is lehet majd követni, hogy mikor érkezik egy adott megállóba a következő busz, villamos, vagy egyéb jármű. Később útvonaltervezési képességgel is bővíteni fogják az app képességeit, amely akár akadálymentes megközelítési útvonalakat is képes lesz legenerálni.