Torrentezni még sosem volt ilyen egyszerű

popcorn time
Vágólapra másolva!
Illegális forrásból dolgozik, de a legnagyobb netes tékák hatékonyságával működik egy új filmnéző szoftver. A program Hollywood rémálma lehet.
Vágólapra másolva!

A néhány napja megjelent Popcorn Time szoftverrel kizárólag egy illegális tartalmakat kínáló torrentszájtokról származó filmeket lehet nézni rajta, ám kezelése talán még a YouTube-énál is egyszerűbb, egy nagymama is elboldogulna vele. Pedig saját készítői is csak saját felelősségre ajánlják a használatát.

Klikkelés után egy percen belül indul a film

A Popcorn Time-ot Windows alatt gond nélkül tudtuk használni, a maces kiadása azonban kollégánk laptopján nem akart elindulni (a szoftver Linux alá is elérhető). A Netflixre vagy más online tékákra hasonlító nyitóképernyőjén a szoftver a legnépszerűbb filmeket listázza borítóikkal együtt, baloldalt pedig műfaj alapján lehet válogatni az alkotások között, amelyek között a Gravitáció és hasonló új filmek is megtalálhatók.

A Popcorn Time nyitóképernyője Forrás: Origo

Elég rábökni a filmre, a lejátszás fél perc utánmagától elindul, a szoftvert használónak egyáltalán nem is kell értenie a torrentezéshez. Próbánk során egy otthoni kábeltévés internetkapcsolattal egy 720p-s felbontású film esetében tipikusan harminc-negyven másodpercet kellett várakozni a lejátszás elindulására.

Egy-egy régebbi film - például a Híd a Kwai folyón - esetében ennél hosszabb, több perces várakozás nehezítette a használatot, de ez nagyon ritka volt. A legtöbb népszerű alkotás lejátszása még 1080p felbontás esetében is egy percen belül megkezdődött, és nem is akadt meg. Ha azonnal szeretnénk a film közepébe tekerni, az ugyancsak fél-egy perces várakozást jelent általában. Mivel a rendszer decentralizált működésű, a felhasználók számának gyarapodása nem lassítja, hanem pont hatékonyabbá, gyorsabbá teszi a működést. A legtöbb filmhez különböző nyelvű, és változtatható méretű feliratok is elérhetők, de magyart egyelőre nem találtunk ezek között.

Szuper, de teljesen illegális

A Popcorn Time megjelenése nem véletlenül járta be a világsajtót, ez ugyanis az első program, amelynek használata egyáltalán nem igényel jártasságot az internetes letöltési megoldások használatában. Mivel a szoftver az YTS nevű torrentszájton lévő tartalmakból dolgozik, a lejátszás közben mások felé is megosztja a közösséggel, vagyis "seedeli" a film már letöltött darabkáit, ez a tevékenység azonban teljesen automatizált, nem lehet, de nem is szükséges semmit sem beállítani.

Ebből az ablakból lehet indítani a lejátszást, általában 720p és 1080p felbontás közül is enged választani a szoftver Forrás: Origo

A szoftvert egyébként egy argentin programozó kezdte el fejleszteni, a projekthez azonban mintegy ötven fejlesztő csatlakozott a Github közösségi oldalon. A TorrentFreak kalózblognak Sebastian néven nyilatkozó kódernek az volt a célja, hogy a Netflixhez hasonlóan egyszerűen használható megoldással rukkoljon elő a torrentoldalak használatához. A Popcorn Time felületét egy napon belül hat nyelvre lefordították.

A telepítőt már levetették a filmstúdiók

A szoftver szülőatyja egyébként nem tart a filmstúdiók bosszújától, mivel a program nem tárol semmilyen információt, csupán egy torrentszájt tartalmait teszi elérhetővé jól áttekinthető formában, és a szoftver számukra semmilyen bevételt nem termel, hiszen még hirdetések sincsenek benne, és fizetős extra szolgáltatásokat sem árulnak ahhoz.

Mindenesetre a Popcorn Time kedden meg szabadon letölthető telepítőfájlja szerda délutánra már szerzői jogi panaszok miatt törölték a Kim Dotcom Mega nevű szolgáltatására feltöltött tárhelyről. Az üzemeltetők azonan azt ígérik, hamarosan egy újabb tárhelyről újból elérhető lesz.