Snowden szerint meg kell javítani az internetet

Vágólapra másolva!
Könnyen használható titkosítással kell védeni a világhálót - véli az NSA-botrány kirobbantója.
Vágólapra másolva!

Edward Snowden az amerikai SXSW fejlesztői konferencián videokapcsolaton keresztül tartott előadást: a korábban az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) dolgozó informatikus most szerepelt először azóta nagyközönség előtt, hogy Oroszországban menedékjogot kapott.

A BBC híradása szerint a konferencián Snowden egy Google Hangouts videohíváson keresztül vett részt egy egyórás beszélgetésen. A tartózkodási helyének beazonosítására alkalmas IP-címét elvileg úgy rejtette el, hogy több proxyszerveren keresztül kapcsolódott - írja a BBC.

Snowden az Austinban összegyűlt fejlesztőknek hangsúlyozta, hogy a hozzájuk hasonló szakértők feladata, hogy olyan fejlett titkosítási megoldásokat dolgozzanak ki az internetes kommunikáció védelmére, amelynek használatával egy átlagfelhasználó is elboldogul. Hasonló megoldások már most is léteznek, de csak profi felhasználók szokták használni ezeket.

Az egyik, a konferencián feltett kérdésre válaszolva az informatikus kifejtette, hgoy azóta sem bánta meg, hogy dokumentumok kiszivárogtatásával kirobbantotta a lehallgatási botrányt, ha tehetné, újra megtenné ezt. Snowden szerint ha a fejlett titkosítási megoldásokat az emberek széles körben használnak az interneten, az jelentősen megnehezítené az NSA számára, hogy hatalmas számú felhasználó adataihoz férjen hozzá.

Edward Snowden szerint az NSA tömeges adatgyűjtő és megfigyelő rendszere nem túl hatékony, fenntartása erőforrások pazarlása, az ügynökségnek szerinte inkább a valódi fenyegetést jelentő emberek megfigyelésére kellene fókuszálnia. Példaként a tavaly nyári bostoni maratonon robbantó Carnajev-testvéreket hozta fel példaként, akiknek több emberéletet követelő robbantásait a hatalmas adatgyűjtő gépezet sem tudta megakadályozni.