Kérem még ezt a rágót és ezt az okostelefont

auchan qilive mobil
Vágólapra másolva!
Az olcsó mobilokat eddig ázsiai honlapokról kellett levadászni, most viszont már a hétvégi bevásárlás közben is vehetünk egyet. Kipróbáltuk az Auchan saját márkás kínai okostelefonjainak jelenlegi csúcsmodelljét.
Vágólapra másolva!

Tavaly óta már nem félek a kínai gyártmányú, ismeretlen márkanevű okostelefonoktól, a Zopo C2-es készülékkel ugyanis kifejezetten jó tapasztalatokat szereztem karácsony előtt. Így az Auchan múlt héten piacra dobott mobiljának első kézbe vételekor sem volt bennem semmilyen negatív előítélet. Szándékosan a legdrágább, hetvenezer forintba kerülő Q.4122-es modellt választottam, mivel ez pontosan annyiba kerül, mint a tavaly kipróbált modell, de jár hozzá 2 éves magyarországi garancia.

Nem látszik kínainak

Bár egy nem túl ismert, kínai gyártmányról van szó, a Qilive mobilon sincs gond az összerakással, semmi sem lötyög vagy ropog rajta, masszív a kivitele. A képernyő 5,3 colos, ezzel még pont nem számít tepsimobilnak az Auchan telefonja.

Szembetűnő viszont a gyengébb képminőség, hiszen a Qilive képernyőjének csak negyedakkora a felbontása, mint a kicsivel kisebb, ám full-HD-s képernyővel szerelt Zopo C2-esé. Valamennyit javít a helyzeten, hogy a 960x540 pixel felbontású érintőképernyő legalább olyan technológiával készül, ami jó láthatóságot biztosít minden szögből, így annyira nem vészesen rossz az összhatás. A beépített kamera 8 megapixeles, átlagos minőségű fotókat és videókat rögzít.

A Qilive Q Forrás: Origo

A telefonon az Android régebbinek számító, 4.1-es verziója fut, de ennek a gyakorlatban csak egy alkalommal láttam kárát, amikor a kedvenc nyitóképernyős minialkalmazásom, a DashClock nem volt hajlandó feltelepülni. A megszokott hírolvasó, üzenetküldő appok, a Google Térkép és a többi, mindennapokban használt app gond nélkül működtek. A telefon beépített háttértárja 4 gigabájtos, ezenfelül egy 4 gigabájtos memóriakártya is jár hozzá. Azt még nem tudni, milyen frissítések lesznek majd hozzá, de a magyar Auchannál azt ígérték, hogy szoftveres oldalról is támogatni fogják a telefonjaikat.

Nem játékra termett

Az Auchan legdrágább mobilját négymagos lapkával szerelik, de ez nem túl izmos, mert próbáim során néhány játék kifogott rajta. Az Angry Birds és a Temple Run 2 még simán futott, de a Pinball Arcade vagy az Asphalt 8 már elég erősen szaggatott a telefonon. Utóbbit kipróbáltam úgy is, hogy a mobilfunkciók ki voltak kapcsolva, és újraindítás után közvetlenül indítottam, akkor már nagyjából játszható szintre gyorsult. A HD-felbontású videók lejátszását is el kell felejteni ezen a telefonon.

Korrekt minőség, a kijelző lehetne azért jobb Forrás: [Origo]

A Qilive 4122-est a kategóriájához képest nagy kapacitású, 2800 milliamperórás akkumulátorral szerelik. Ez ugyan előzetesen többnapos üzemidőt sugallt nekünk, de valószínűleg hiányoznak a telefonból a fejlett energiatakarékossági megoldások, mert csak egy erős egynapos üzemre futotta a tesztek során.

A merészek már Kínából rendelnek mobilt

Egyre többen rendelnek közvetlenül Kínából okostelefont, mivel a márkás csúcsmodellekhez hasonló tudású készülékeket lehet megcsípni 40-60 százalékkal olcsóbban. Alaposan utána kell olvasni egy-egy névtelen típusnak a vásárlás előtt, mert vannak olyan eladók, akik nem az eredetileg kiválasztott típust küldik ki a megrendelőnek, hanem annak rosszabb minőségű vagy butább klónját postázzák. Krisztián nevű olvasónk tavaly nyáron Kínából rendelt egy névtelen, Android 4.2-es okosmobilt. A két héttel a rendelés után megérkező készülékért vámmal együtt 43 ezer forintot kellett fizetni, pedig hasonló a felszereltsége a Qilive-hoz, de a kijelzője HD-felbontású. A telefonnak eddig semmi baja nem volt, egyedül a GPS-ét találja bizonytalannak, a helymeghatározó funkció helyes működéséhez pedig a rendszer egyik konfigurációs fájlját is módosítania kellett egy internetes fórumon megadott értékek alapján a működéshez.

A játékokkal elég hamar elérjük a telefon korlátait Forrás: [Origo]

Egy másik felhasználó, Péter tavaly tavasszal 42 ezerért vásárolt Kínából egy hasonló (négymagos, HD-kijelzős), ötcolos képernyővel szerelt telefont, amelyhez két darab 2500 milliamperórás akkumulátort és két hátlapot is mellékeltek. Péter a kártyafüggetlen kivitel és a két SIM-kártya fogadásának lehetősége miatt vette meg ezt a telefont, mert gyakran utazik külföldre, és így mindig tudja a helyi szolgáltatók mobilinternetjét használni. A magyar nyelvű Androiddal érkező telefonnal csak az a baja, hogy nem Gorilla üvegből készült a kijelző, ezért könnyen karcolódik még úgy is, hogy fólia védi. Igaz, a rendszer néha újraindul, de ez szerinte nem fordul elő gyakrabban, amint a saját, márkás táblagépén. Az elkopó, kijelzővédős hátlapból viszont újat kellett rendelnie egy év után.

András drágább, 77 ezer forintos készüléket rendelt, amely futárszolgálattal három munkanap alatt megérkezett Magyarországra. Ennyiért már egy Lenovo gyártmányú, de alapvetően kínai piacra szánt P780-as készüléket lehet venni. Erre a modellre a szokatlanul nagy, 4000 milliamperórás akkumulátora miatt esett a választása, amelyet csak négynaponta kell töltenie. Az ötcolos képernyővel szerelt telefon ugyancsak HD-felbontású kijelzővel bír, és két SIM-kártyát tud fogadni, egyedül csak az zavarja, hogy a telefon kissé nagy.

Az alapvető appokkal semmi baj nem volt Forrás: [Origo]

Ez még kissé drága

A hetvenezer forintos árával a Qilive csúcsmodelljét nem igazán tartom versenyképesnek, mert a hazai mobilszolgáltatóknál hűségszerződéssel ennél jóval alacsonyabb beugróval el lehet vinni készülékeket, bár jó árakat csak kétéves hűség és drágább díjcsomagok választása esetén kaphat az ügyfél.

Ha valaki képben van, Kínából sokkal jobb telefont rendelhet hetvenezerért, bár egy ilyen készülék beszerzése komoly kockázatot is rejt, hiszen Ázsiába kell postázni a telefont, ha elromlik, így az ügyintézés több hónapot is igénybe vehet, és semmilyen jogorvoslatra nincs mód, ha az eladó inkorrekt módon jár el. De több, most még ismeretlen márka indít európai képviseletet pont az ilyen problémák kiküszöbölése érdekében. Mivel valószínűleg az Auchan is pont ugyanilyen gyártóktól rendeli be saját márkás készülékeit, jó esély van arra, hogy a következő széria már sokkal versenyképesebb készülékeket fog tartalmazni.