Testen viselhető a legújabb mini-tengeralattjáró

A tengeralattjárók új nemzedéke, Exosuit
Vágólapra másolva!
Az Exosuit a világ legkomfortosabb búvárruhája, szárazföldi feltételeket nyújt viselőjének a tenger mélyén.
Vágólapra másolva!

Az kanadai Nuytco cég Exosuit névre keresztelt, alumíniumból készült ruhája első ránézésre nem sokban különbözik egy nehézbúvár hagyományos felszerelésétől,funkcionálisan azonban teljesen máshogyan működik. A feladata nem csupán az, hogy életben tartsa viselőjét mélytengeri környezetben, hanem az, hogy olyan feltételeket biztosítson számára, mintha a szárazföldön lenne.

A víz alatt is olyan, mintha a szárazföldön lennénk

A szárazföldön nagyjából 240 kilogrammot nyomó ruha hermetikusan záródik, legfontosabb tulajdonsága pedig az, hogy képes a szárazföldön megszokott egy atmoszférás légnyomást biztosítani a burkon belül. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az Exosuit lényegében egy apró méretű, személyi tengeralattjáróként funkcionál, amelyben viselője tengerszint körüli légnyomásban végezheti feladatát legfeljebb 300 méteres mélységben.

Bár ez első hallásra nem feltétlenül tűnik hatalmas vívmánynak, valójában nagyon is az: nagyságrendekkel képes meggyorsítani egy kutatás vagy éppen egy szerelési munka elvégzését, mert hosszabb merülési időt tesz lehetővé, ráadásul a merülés utáni nem szükséges dekompressziós kamra alkalmazása a keszonbetegség elkerülése érdekében. És az Exosuitot viselő búvárnak nem kell egy napot sem várnia arra merülés után repülőgépre ülhessen.

Az Exosuit szuperruha megkönnyíti a merülést Forrás: Nuytco

Az Exosuit kategóriájában nagyon könnyűnek számít, így viselője olyan finom mozgásokat tud végezni benne, amire eddig a hasonló funkciót biztosító ruháknál nem volt lehetőség. Ez egyedülálló lehetőséget teremt a mélytengeri élővilág megfigyelésére. Bár tömege ellenére úszni sem nehéz a mini tengeralattjáróval, felszerelték négy, egyenként 1,6 lóerős motor is, amelyek szükség esetén mozgatni tudják a viselőt a víz alatt. A búvárruha az egyik legbiztonságosabb is a kategóriájában: két különálló oxigéntartálya akkora kapacitással rendelkezik, hogy akár 50 órán keresztül és képes levegőt biztosítani viselőjének.

Világító halak segítik az agyműködés megértését

Az atmoszférikus nyomást biztosító búvárruha nem új ötlet, léteznek már olyan öltözetek is, amelyek több tízéves fejlesztésűek, az Exosuitot is több alkalommal bevetették már. Ezt a felszerelést vetették be többek között a New Yorkot ivóvízzel ellátó alagútrendszer korszerűsítése során is. A ruha azért került most újra a középpontba, mert az Amerikai Természettörténeti Múzeum (AMNH) kutatói azt tervezik, hogy a nyár folyamán az óceánokban 1000 méteres mélységben élő, saját fényt kibocsátó halak tanulmányozására fogják használni.

Az Exosuit egy víz alatti bevetésen Forrás: Nuytco

A küldetést a múzeum kurátora, John Sparks fogja vezetni, ennek során az egyik fontos feladat annak megvizsgálása lesz, hogy a halak hogyan képesek megkülönböztetni a fajokat egymástól (hogyan találják meg az egy fajba tartozó egyedek egymást a párosodáshoz). A feltételezések szerint a kommunikáció fénnyel történik: a különböző fajba tartozó halak különböző minták alapján világítanak. Az elmélet igazolására a merülést végző Michael Lombardi egy nagy fényérzékenységű kamerát használ majd, amelynek felvételeit az őt kísérő személyzet fogja elemezni.

Emellett a kutatók azt is remélik, hogy a mélytengeri élővilág tanulmányozása hozzásegíti majd őket az emberi agy működésének jobb megértéséhez is. Ha sikerülne kinyerni a fényességet előállító proteint a halakból, akkor azt laboratóriumi körülmények között hozzá lehetne kapcsolni akár egy DNS-hez vagy bármilyen más élő szövethez is, Ha a proteinek képesek lennének reagálni a sejtekben lévő elektromosságra, akkor apró lámpaként segíthetnék az agy vagy bármilyen más szerv elektromos aktivitásának a megfigyelését. Rövid távon az agy működésének jobb megértése a cél, hosszabb távon azonban lehetőség nyílhat ember és gép közötti kommunikációra is, amit agysérülést szenvedett betegek kezelésére is fel lehetne használni.

Kétszemélyes minitengeralattjárójuk is van

Az Exosuitot kifejlesztő Nuytco cég többi fejlesztése is rendkívül érdekes. A DeepWorker 2000-es miniatűr tengeralattjáró tulajdonképpen hasonló funkciókat kínál az Exosuithoz, ám ez még nem viselhető ruhára hasonlít, kialakítása a vízijárművekéhez hasonló. A két és fél méter hosszú DeepWorker utasát sem fenyegeti keszonbetegség a gyors emelkedések során, ráadásul speciális kialakítású hajtóműveivel a cég szerint hamar meg lehet tanulni a vezetését. Ezzel a járművel alapesetben 600 méter mélyre lehet merülni, de létezik egy olyan típusa is, amely ezer méter mélyen lévő víz nyomásának is ellenáll.

A minitengeralattjárók új nemzedéke, DeepWorker 2000 és a Dual DeepWorker Forrás: Nuytco

Dual Deepworker néven kétszemélyes változata is létezik, amely hasonló mélységekbe képes merülni, ám két utast is tud szállítani, így kezelője akár egy utast is magával vihet a mélytengeri vizsgálatokhoz. Az irányítást szükség esetén bármelyik kabinrészből el lehet végezni. Ennek a járműnek a két oxigéntartálya 80 órányi lent tartózkodást teszt lehetővé, a szén-dioxidot külön berendezés távolítja el a kabinokból. Mindkét járműtípus felszerelhető nagybelbontású kamerával, és hangradarral (szonár) is.