Vágólapra másolva!
A korallokról készült brilliáns felvétel három perce kilenc hónap munkával készült.
Vágólapra másolva!

Daniel Stoupin korallokról készített timelapse-videója azért látványos, mert a valóságban rendkívül lassan zajló mozgásokat úgy mutatja be, mintha azok a szemünk előtt, valós időben történnének.

A tengeri élőlényekről készült rövidfilm rögzítéséhez Daniel Stoupin, a készítő úgy állította be digitális fényképezőgépét, hogy az 150 ezer alkalommal exponáljon. Az eredeti nyersanyag ultra-HD felbontásban készült, minden képkockája egy 22 megapixeles, tömörítésmentes fotó volt, de az internetre feltöltött változat is élvezhető full-HD minőségben.

Itt nézheti meg a csodaszép videót a korallokról

A videón azért látszanak tűélesen az egyébként kis méretű, így makrólencsével is nehezen filmezhető korallok, mert egy "focus stacking" nevű eljárással készült a film. Ennek lényege hogy minden egyes képkockát háromtól tizenkét darab fotóból állítottak össze, amelyek rögzítésekor mindig a virágállatok különböző részei voltak élesek. Ezek kombinálásával állítható elő a kész, minden részében tűéles felvétel.

A módszer alkalmazására az adott lehetőséget, hogy a korallok eleve nem mozognak túl gyorsan, a timelaps felvétel rögzítésekor ez nem okozott gondot. Stoupin kilenc hónapon át dolgozott a felvétel készítésével - számol be az Imaging-Resource fotós szakportál -, ráadásul méregdrága Canon EOS 7D fényképezőgépe is tönkrement (ezt egy 5D Mark III-mal helyettesítette). Végül a kész videó alapját képező nyers képfájlok három héten át tartó folyamatos feldolgozását követően az operatőr laptopja is feladta a küzdelmet. A végeredmény ennek tükrében még inkább magával ragadó.