Egy egész ország hívásait eltárolja az NSA

okostelefon, okostelefonok lehallgatása, feltörése, az NSA be tud lépni az okostelefonokba
Vágólapra másolva!
Az amerikai nemzetbiztonság rendszerében egy hónapra visszamenőleg újrahallgathatók a beszélgetések.
Vágólapra másolva!

Az Origo már tavaly májusban, a lehallgatási botrány kitörésekor kiszámolta, hogy a mai fejlett technológiákkal már olyan hatékonyan lehet digitálisan beszédet rögzíteni, hogy egy Magyarország méretű állam polgárainak összes telefonbeszélgetését pár szekrénnyi szerveren el lehetne tárolni egy évre visszamenőleg.

Ennek ismeretében nem meglepő, hogy az Edward Snowden által kiszivárogtatott információk szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) "egy külföldi ország telefonhívásainak száz százalékát rögzíteni képes" rendszerrel rendelkezik – írja a Washington Post. A lap birtokába jutott információk szerint az amerikaiak rendszere egy hónapra visszamenőleg bármely telefonhívást visszahallgatását lehetővé teszi.

Egy hónapra visszamenőleg bármilyen hívást visszahallgathat az NSA Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

A MYSTIC kódnevű rendszer alkalmazása 2009-ben kezdődött meg, a külföldi ország lehallgatására azonban csak 2011-ben kezdték használni. A lap úgy tudja, hogy a harminc nap leteltével a legrégebbi hívásokat automatikusan újakkal írták felül.

Korábban csak azt lehetett tudni az NSA-ről, hogy birtokában vannak a hívások adatai (az, hogy ki kit hívott), de az új bejelentésnek számít, hogy a hívások teljes hanganyagát is megszerezték. Azt nem tudni, hogy a megoldással mely országokat hallgatták le, mivel az amerikai állam a lap kérdésére nem közölte azoknak az országoknak a nevét, amelyekben a MYSTIC-et bevetették.

A hatalmas hosszúságú begyűjtött hanganyagnak csupán egy százalékát hallgatták meg az NSA munkatársai, akik havi szinten párbeszédekből kivágott részletek millióit küldték végleges eltárolásra – írja a Washington Post.