Vágólapra másolva!
Magyarországon gyártott alumíniumhabot használhat a jövőben az Európai Űrügynökség.
Vágólapra másolva!

Az űrtechnológiában használhatják majd azt az ultrakönnyű alumíniumhabot, amelyet az Aluinvent nevű magyar cég gyárt. A 2012-ben alakult vállalkozás fő tevékenységi köre az anyagtechnológiai fejlesztés és gyártás, elsősorban a nagy szilárdságú alumíniumhabok területén.

A társaság a közelmúltban hosszú távú szerződést kötött az Európai Űrügynökséggel (ESA), az űrhabot pedig Miskolc mellett, Felsőzsolcán tervezi gyártani. Az alumíniumhabból előállított termékek iránt az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában és Németországban is jelentős érdeklődés mutatkozik. A hab könnyen megmunkálható, nagy fajlagos szilárdságú, hegeszthető és adott esetben újraolvasztható.

A 2012-ben alapított magyar startup vállalkozás az Európai Űrügynökség (ESA) és a Bay Zoltán Nonprofit Kft. közötti együttműködés révén finanszírozott kutatások során szabadalmaztatott speciális fémolvadék-habosítási eljárásra alapozva fejlesztette ki, és állítja elő a speciális, aprócellás alumíniumhabot.

A most kezdődő, másfél év időtartamú ESA együttműködés célja az Aluinvent által előállított alumíniumhab alapanyagból prototípus termékek létrehozása űripari alkalmazások számára, ennek során az alkalmazási terület kívánalmainak, illetve a szigorú előírásoknak megfelelő alumíniumhab-összetétel és -szerkezet kiválasztása, az anyag jellemzőinek és speciális körülmények között tanúsított viselkedésének meghatározása.