Taszítani fogja mobilunk a baktériumokat

gorilla üveg antibakteriális
Vágólapra másolva!
Az okostelefonokban alkalmazott Gorilla-üveg új változata már ionizált ezüstöt is tartalmazni fog, hogy antibakteriális legyen a felülete.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Corning cég által gyártott speciális üveget évek óta rengeteg okostelefonon és táblagépen alkalmazzák: különlegességét az adja, hogy extra védelmet kínál a karcolásokkal szemben. A Gorilla márkajelzésű üveg legújabb típusa ezen kívül már a baktériumok és penészgombák, vagy akár algák szaporodását is gátló, antibakteriális kivitelben is gyártani fogják.

Az üveg új típusát ionizált ezüstöt tartalmazó réteggel is ellátják: az ezüst felszínéről kilépő ionok a baktériumokat védő sejtfalat roncsolják, és a kórokozókba bejutva elpusztítják azokat. A Corning szerint az antibakteriális felület segít csökkenteni a képernyőn lévő baktériumok számát, és az ezüst az eszköz teljes élettartama alatt hatásos marad.

Az ezüstöt hasonló fertőtlenítési célra már régóta alkalmazzák, néhány éve például már hasonló megoldást használó számítógépes egeret is kipróbáltunk már. Az akkor elvégeztetett laborvizsgálatok meglepő eredményt hoztak: az antibakteriális egér felületén a vizsgálatot végzők nagyobb számban tenyésztettek ki ellenállóbb baktériumokat, mint a hagyományosról, így a speciális bevonat hasznossága megkérdőjelezhetőnek bizonyult. Valószínűleg az új Gorilla-üveg esetében is ajánlott lesz a gyakori kézmosás, vagy a képernyő tisztítása.