Napokig kártevőt terjesztett a Yahoo

Vágólapra másolva!
A szájt hirdetési rendszerén keresztül óránként több tízezer felhasználó gépét megfertőzhették.
Vágólapra másolva!

Erről a Fox-IT nevű holland internetbiztonsági cég számolt be: a cég saját ügyfeleitől értesült arról, hogy a Yahoo.com oldalak felkeresését követően számítógépek fertőzödtek meg valamilyen kártevővel.

A Fox-IT vizsgálatai szerint a cég ads.yahoo.com címen elérhető reklámszervere
olyan kártevőket terjesztett, amelyek biztonsági résen át fertőzik a Yahoo oldalait felkeresők számítógépeit. A szakértők összesen hatféle kártevőre bukkantak, amelyek a Yahoo-n keresztül megpróbáltak terjeszkedni.

A vizsgálatok szerint az idén január 3-án felfedezett fertőzés már december 30-adika óta folyhatott, más beszámolók szerint pedig még ennél hamarabb is. A Fox-IT becslései szerint a reklámokkal óránként mintegy 27 ezer számítógépet lehetett megfertőzni, a legtöbb fertőzést román, brit és francia felhasználók szenvedték el. Azt, hogy miért pont ebből a három országból van a legtöbb áldozat, még nem tudni, valószínűleg a reklámszerver targetálási beállításai játszhattak szerepet benne.

A Yahoo közlése szerint már megtalálta a kártékony kódot terjesztő hirdetést, és eltávolította azt a rendszerből - számolt be a CNN hírportálja.