Meghallgathatja a világ leghosszabb visszhangját

rögzítették a világ leghosszabb visszhangját, pisztolylövés, illusztráció
Vágólapra másolva!
A közel két percig visszhangzó pisztolylövést egy skóciai alagút belsejében rögzítették.
Vágólapra másolva!

A pontosan 112 másodpercig visszhangzó lövés a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, az erről készült hangfelvételt pedig a Soundcloud zenemegosztón keresztül bárki meghallgathatja. A világ leghosszabb visszhangjaként regisztrált hangfelvételt a Salford Egyetem hangtervezéssel foglalkozó professzora, Trevor Cox rögzítette még tavaly nyár elején, de csak most, témába vágó könyve megjelenésekor hozta nyilvánosságra a rekord tényét.

Nem hitte el, hogy ilyen hosszan szól

A vaktöltény kilövését rögzítő felvételt és a rekordot csak idén januárban hozták nyilvánosságra. A professzor a skót felföldön lévő, még a két világháború között a brit hadsereg üzemanyagraktáraként szolgáló, 1941-ben elkészült Inchindown Alagút belsejében lévő tartályok egyikében vette fel. A bombabiztos létesítmény tartályaiban akár 121 millió liternyi üzemanyagot tárolni képes létesítményt a nyolcvanas években a Falkland-szigeteki háború alatt használta a brit haditengerészet, 2002-ben azonban bezárták. Az üzemanyagtároló magánterületen fekszik, és kizárólag szervezett túrák keretében lehet felkeresni. Ebben a Flickr-es fotógalériában rengeteg képet lehet megnézni a belsejéről.

A BBC-nek adott nyilatkozata szerint elsőként nem is hitte el, hogy hanghullámok képesek ilyen hosszan visszhangozni, olyan természetellenesen hosszan verődtek vissza a hanghullámok a falakról, ezért rögtön tudta, hogy világrekordot állítottak fel.

Itt hallgathatja meg a világ leghosszabb, ember által keltett visszhangját

Bár a professzor műszeres mérései szerint a lövés utóhatását különböző hangfrekvenciákon egy perc 52 másodperc hosszan érzékelhetők voltak. A Rekordok Könyvébe csak 75 másodperces hosszúsággal került be a visszhangzás, mivel ennek hitelesítésekor a szimultán visszaverődő hanghullámokat vették figyelembe - írja az Independent című brit lap.

A betontartály igazi visszhanggenerátor

A korábbi világrekorder hosszúságú visszhangot a közeli Hamilton Mauzóleum belsejében rögzítették 1970-ben, ez azonban csak 15 másodpercig tartott. Az új rekord felállításához a professzornak be kellett piszkítania ruháját, mivel a felvétel helyszínéül szolgáló tartályba csak egy 45 centiméteres átmérőjű csövön keresztül lehet megközelíteni. Nem csoda, hogy a professzor ruhája olyannyira olajos lett, hogy a kísérletet követően ki is kellett dobni azt a szemétbe.

A 237 méter hosszúságú, 13,5 méter magas, és kilenc méter széles tartályok betonfala 45 centiméter vastag. Mivel nincs rajta semmilyen ablak, ideális környezetet teremt a hanghullámok visszaverődéséhez. A felvétel elkészítéséhez a vaktölténnyel töltött pisztolyt a tartály elejének első harmadában sütötték el, míg a felvétel rögzítő mikrofonokat a hátsó harmadban helyezték el. A professzor az Independentnek elmondta, hogy korábban maga sem hitte volna el, hogy létezik olyan, ember által épített alkotás, amely ilyen nagy mértékben visszaveri a hanghullámokat.