Már konzol sem kell a Playstation-játékokhoz

Sony, PlayStation, PS4
Vágólapra másolva!
Tévén, táblagépen és mobilon is futnak majd a legújabb konzoljátékok.
Vágólapra másolva!

A Sony Las Vegasban jelentette be Playstation Now névre keresztelt, felhőalapú játékszolgáltatás, amely a jövőben szükségtelenné teszi a külön játékkonzolok megvásárlását. A Sony még korábban felvásárolta a Gaikai nevű céget, amelynek megoldása izmos hardver - tehát otthoni PC vagy játékgép - megléte nélkül is képes látványos grafikájú, 3D-s játékok továbbítására a képernyőre az interneten keresztül.

A Sony PlayStation Now néven fogja kínálni a szolgáltatást, amelyet néhány játékkal már a Las Vegas-i CES expón is ki lehet próbálni. Tervei szerint a vállalat a Playstation 3, Playstation 4, Playstation Vita konzolok mellett okostelefonokon, táblagépeken és okostelefonokon is elérhetővé teszi játékait az interneten keresztül.

Játék a PS4-gyel Forrás: Origo

A CES-en kiállított demógépeken a The Last of Us, a Beyond: Two Sould és a God of War: Ascension játékokat lehetett konzol nélkül kipróbálni. A beszámolók szerint a játékok a szokásosnál kissé lassabban indulnak - hiszen futtatásukhoz előzetes letöltés vagy telepítés sem szükséges - és némi késleltetést is lehet érzékelni a kontrollerrel kiadott mozdulatok, és azok képernyőn való megjelenése között, néha pedig még grafikai hibák is jelentkeztek.

Ez egyben arra is lehetőséget biztosít a cégnek, hogy a PS2-es és PS3-as játékokkal egyébként nem kompatibilis PS4 játékgépen a régebbi játékokat is használni lehessen. A Playstation Now szűk körű tesztelése még januárban megkezdődik az Egyesült Államokban, nyáron pedig valószínűleg már elérhető is lesz. A Sony előfizetéses és kölcsönzési rendszerben fogja elérhetővé tenni játékait a Now keretében. Működésének jellege miatt azonban a Sony várhatóan csak fokozatosan, országról országra teszi majd elérhetővé a Now-t, hiszen a működtetéséhez komoly regionális szerverparkokat kell létesíteni.