Már a rövidlátónak is lehet Google-szemüvege

google glass
Vágólapra másolva!
Elkészült a dipotriás szemüvegre szerelhető okosképernyő, nem kell többé kontaktlencsét viselni a Google Glasshoz.
Vágólapra másolva!

A Google egyelőre csak tesztelők számára elérhető okosszemüvegének első generációja csak egy szemüvegként viselhető képernyő volt, lencse nélkül. A cég kedden előrukkolt az új változattal, amelyet szemüvegkeretre is lehet rögzíteni.

Nem kell többé kontaktlencse

Ez azért fontos újítás, mert a nem tökéletes látásúak csak kontaktlencsével tudták használni a Glasst mostanáig. Az új generáció csak bizonyos kialakítású, a Google-tól megrendelhető szemüvegkeretekkel kompatibilis, meglévő szemüvegükre egyelőre nem lehet felhelyezni. A Glass korábbi változatát megvásárlók viszont utólag is rendelhetnek a cégtől dioptriás lencsék fogadására alkalmas kereteket.

Az új keretekkel sem túl hétköznapi a Glass Forrás: Google

Az új, több színben is elérhető Glass formavilága a Google vezető ipari formatervezője, Isabelle Olsson munkája. A dizájner maga egy közepesen vastag keretű szemüveget visel a cég saját, négy modellből álló kollekciójából, amelyhez egy fekete Glass szemüveget választott - olvasható a Fast Company című hírportálon. A cél az volt, hogy a formatervvel csökkentsék az eszköz kütyüjellegét, és megpróbálják divatcikké alakítani azt.

Kissé ormótlan, de legalább ki van egyensúlyozva Forrás: Google

Kevésbé látszik kütyünek

Az összeillő színösszeállításnak köszönhetően az okosszemüveg viselése már nem kölcsönöz annyira kiborgjelleget viselőjének, mint az első generációs modell. Ennek ellenére a készülékről kiadott első fotók alapján azért még egy Glasst viselő felhasználó még jó ideig feltűnést kelt majd az utcai járókelők között. A szemüvegkeret a Glass 1500 dolláros (~ 330 ezer forint) árán felül további 225 dolláros, vagyis ötvenezer forintos költséget jelent, bár az egyszerűbb, három változatban elérhető napszemüveges kivitelt ennél olcsóbban, már 150 dollárért (~33 ezer forint) elvihetik az amerikai tesztelők. A dioptriás szemüveg esetében az ár nem tartalmazza a lencséket, amelyeket optikusnál külön be kell rakatni a keretbe. Az összes elérhető szemüvegkeretet ebben a fotógalériában lehet megtekinteni.

Egy másik típusú keret Forrás: Google

A CNN beszámolója szerint az értesítéseket és információkat egy apró kijelzőn viselője szeme elé vetítő Glass hardvert apró csavarokkal lehet rögzíteni a szemüvegkerethez, így kissé komplikált feladat átszerelni mondjuk egy napszemüvegről egy vezetéshez használt dioptriás szemüvegre. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha az okosszemüveget viselő felhasználót megkérik, hogy ne viselje a beépített digitális kamerát is tartalmazó kütyüt, kénytelen szemüvegével együtt zsebre rakni azt, nem tudja egyszerűen lepattintani csak az intelligens eszközt a keretről.