Betörtek a Skype-hoz, adatot loptak a Snapchattől

Vágólapra másolva!
A Skype blogján tiltakozó üzenet fogadta a látogatókat, a chatszolgáltatástól felhasználók adatait lopták el.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint az internettelefon-szolgáltatás webes felületeit a Syrian Electronic Army nevű hackercsoport támadta meg, amely tiltakozó bejegyzést helyezett el a Skype hivatalos blogján.

A Skype nevében csak irkáltak

A Microsoft nevében publikált bejegyzésben a hackerek arra hívják fel a látogatók figyelmét, hogy ne használják a Skype-ot, illetve a szolgáltatást működtető Microsoft egyéb szolgáltatásait, így a Hotmail és Outlook levelezőszolgáltatásokat sem. A hackerek szerint ugyanis a szoftvercég monitorozza a felhasználók kommunikációját, és eladja ezeket az adatokat a kormányoknak. Az üzenetet a Skype hivatalos Twitter-fiókjára is kiküldték, ezeket később az oldal működtetői törölték. Valószínűleg a Syrian Electronic Army csoport áll a támadás mögött,

A Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató csoport már a New York Times, a CNN, a BBC és a Guardian számítógépes rendszereit is megtámadta korábban.

A Snapchattől adatokat is loptak

Súlyosabb kibertámadást szenvedett el a Snapchat nevű, elvileg önmegsemmisülő üzenetek küldését biztosító szolgáltatás. Ettől 4,6 millió felhasználójának adatait lopták el hackerek azt követően, hogy egy ausztrál IT-biztonsági cég bejelentette, hogy biztonsági rést talált a mobilos applikációban.

A SnapchatDB nevű oldalon a felhasználói neveket és a hozzájuk tartozó telefonszámokat publikálták a hackerek, bár a listán ez utóbbiak utolsó két számjegyét szándékosan törölték. Bár az oldalt azóta leállították, a Google gyorsítótárában még elérhetők az adatok – írja a BBC.