Egyszer már elbukott az összerakható mobil

Motorola, Project Ara
Vágólapra másolva!
A modulokból felépíthető telefonokat tetszőlegesen állíthatják össze a felhasználók a Motorola tervei szerint. Egy hasonló elven alapuló készülék már évekkel korábban elbukott. Vajon most sikerül összehozni?
Vágólapra másolva!

Szabadon cserélhető modulokból álló telefonrendszer ötletét karolta fel a Google tulajdonában lévő Motorola, amelynek célja egy olyan telefon kifejlesztése, aminek hardverét saját igényeik szerint alakíthatják a tulajdonosok. A Phonebloks néven elindított mozgalom célkitűzése, hogy egy olyan rendszert dolgozzanak ki, amelynek keretében egy alap vázra különböző képességű és teljesítményű részegységekből lehessen telefont építeni.

Mindenki kiválogathatja a megfelelő modult Forrás: Dave Hakkens / YouTube

A Phonebloks mozgalmat elindító Dave Hakkens egy koncepcióvideóval robbant be a köztudatba, és az általa készített filmet már az első napon kishíján egymillióan nézték meg a YouTube-on. Az érdeklődők között számos elektronikai cég is megjelent, amelyek közül Hakkens végül a Motorolával kötött egyezséget. A megállapodás értelmében a fejlesztések nyilvánosan zajlanak, és várhatóan a Motorola fogja elkészíteni azt a vázat, amire a szabadon gyártható modulok építhetőek.

A Motorola korábban már kísérletezett hasonló megoldásokkal, idén egy fejlesztésre szánt telefonokkal megrakott kamion járta az Egyesült Államokat, lehetőséget adva a kísérletező kedvű fejlesztőknek arra, hogy a telefonokat szabadon átalakíthassák. A Motorola nem csupán a szoftveres megoldásokat kereste, a helyszínen egy 3D-nyomtató segítségével bárki hardvert is készíthetett. A tehetségkutató zárultával a cég képviselői úgy döntöttek, ideje komolyabban venni a moduláris megoldásokat, így Project Ara néven elindították a saját fejlesztést, ami most a Phonebloks-szal egészül ki. A bejelentésben a cég sajtósai úgy fogalmaztak, hogy a Motorola szeretné visszaadni a döntést a felhasználónak, hogy saját maga szabja személyre készülékét.

A Motorola elképzelése a moduláris telefonról Forrás: Motorola

Az elképzelés szerint a moduláris telefonok - akárcsak a PC-k - szabadon alakíthatóak lesznek, és aki jobb kamerát szeretne, az jobb kameramodult vehet, aki pedig jobb teljesítményre vágyik, az erősebb processzort vásárolhat magának. Arról, hogy milyen operációs rendszer futna a készülékeken, nem esett szó, de a Motorola részvételével valószínűsíthető, hogy az Androidot részesítik majd előnyben. Az egyedi konfigurációk mellett a Phonebloks megálmodója szerint a készülékek élettartama is megnő, hiszen az egyes modulok elavulásakor elég lesz újakat beszerelni. Hakkens szerint a hibás alkatrészek cseréjével a javítás is egyszerűbb lesz, szemben a mostani integrált rendszerekkel, amelyek esetében gyakran új készüléket kell vásárolni egy-egy fődarab meghibásodása esetén.

A Modu nem jött be Forrás: [origo]

A Phonebloks hirtelen sikere arra enged következtetni, hogy sokan szeretnének szabadon alakítható telefont vásárolni. Korábban is voltak azonban hasonló próbálkozások, amelyek csúfosan elbuktak. 2009-ben egy izraeli cég mutatta be a Modu nevű mobiltelefont, ami önmagán csupán a legalapvetőbb funkciókat látta el. Az apró készüléket különböző tokokba lehetett helyezni, amelyek különböző extra képességekkel ruházták fel a telefont. A kifejezetten sportoláshoz, fényképezéshez vagy éppen esti használathoz készült tokokat külön vásárolhatták meg a tulajdonosok. A hatalmas sikernek ígérkező Modu végül megbukott, igaz 2010-ben eljutott Nagy-Britanniába, de az Európán belüli terjeszkedés meg is állt. A legfőbb problémának a kiegészítők túlságosan magas ára bizonyult, ami rendkívül drágává tette egy minden igényt kielégítő telefon összeszerelését. A gyártó 2010-ben még kihozta új, érintőképernyős moduláris telefonját, ám az már nem vert akkora hullámokat, és jelenleg is csupán Izraelben kapható.