Megint csökkent az Apple profitja

Vágólapra másolva!
Az Apple új iPhone-jait még a japánok is szeretik, de a cég nyeresége már kilenc hónapja zuhan.
Vágólapra másolva!

A vállalat hétfő éjjel jelentette be negyedéves pénzügyi eredményet, amelyek szerint legutóbbi negyedévben 37,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, ami ugyan magasabb a tavalyi év azonos időszakánál, de kevesebb nyereséget tartalmaz.

Tavaly ilyenkor az Apple 8,2 milliárd dolláros nyereséget ért el, a mostani negyedévét azonban 7,5 milliárd dolláros nyereséggel zárta a New York Times szerint. A BBC szerint a vállalat 11 éve most először zárta teljes pénzügyi évét csökkenő nyereséggel.

A csökkenés oka a New York Times szerint valószínűleg az, hogy a Mac számítógépekből tavalyhoz képest kevesebb fogyott: 2012 azonos időszakában a cég 4,9 millió darabot, a legutóbbi negyedévben azonban csak 4,6 millió darabot adott el a cég. Az iPhone-okból tavalyi 26,9 milliós darabszámhoz képest több, 33,8 millió darab fogyott, míg az iPad táblagépből 14,1 millió darabot adott el a cég, ám az ezekből befolyó bevételek 13 százalékkal csökkentek.

A Forbes nevű amerikai üzleti lap által idézett, becsléseken alapuló tanulmány szerint Japánban is sikereket ért el az Apple: szeptemberben a vevők 34 százaléka vásárolta meg a cég telefonját, pedig a szigetországban hagyományosan az ázsiai márkák készülékei népszerűek. A Counterpoint Research cég kimutatásai szerint ilyen magas részesedést egy évtizede nem ért el a japán piacon egyetlen másik cég sem.