Beutazza a világot az egymillió dolláros ember

Robotember, The Incredible Bionic Man a Smithsonian National Air and Space Museumban, Washington DC
Vágólapra másolva!
A robot felépítése az emberi szervezetéhez hasonló, mesterséges szíve, tüdeje és veséje is van. A bionikus ember egy töltéssel több napig üzemel akkumulátorról.
Vágólapra másolva!

A világ első beszélni képes, és az emberi szervezethez hasonló felépítésű robotját a Smithsonian Intézet Nemzeti Légi- és Űrmúzeumában állítják ki december közepéig. Az egymillió dolláros, vagyis több mint 200 millió forintnak megfelelő költséggel megépített robotot azért nevezik bionikus embernek, mert nem csupán mozogni és beszélni tud, az emberi testben található szervek mesterséges változataival is felszerelték.

Az 183 centiméteres, Frank nevű robot tömege 77 kilogramm, és a Smithsonian Intézet tévécsatornáján egy dokumentumfilmet is sugároztak az építéséről. John Dailey, a kiállítást szervező múzeum igazgatója szerint a robot nem csupán látványosság, hanem tudományos célokat szolgáló fejlesztés.

Frank, a bionikus ember Forrás: AFP/Getty/Kris Conno

A robotot eredetileg a brit Channel 4 tévécsatorna műsorának keretében építették meg tavaly három hónap alatt. A korábban Rexnek nevezett robot arcát a korábbi műsort vezető Dr. Bertolt Meyerről, egy svájci szociálpszichológusról mintázták, aki maga is egy tízmillió forintos mesterséges karral éli mindennapjait. A brit Robot Co. által megépített robotban ugyanis a jelenleg elérhető összes orvosi célra használható mesterséges szerv megtalálható. Ezek elsősorban nem robotok megépítését szolgálják, hanem a beteg szervek helyettesítését teszik lehetővé emberekben.

Az ezúttal Washingtonban kiállított robotban huszonnyolc különböző mesterséges szerv dolgozik. Ezek többsége ugyan még csak prototípus, de a jelenlegi csúcstechnológiát képezi. Ezeket a berendezéseket még sosem építették egyetlen, működő robottá. Frank egy gépszív által fenntartott mesterséges keringési rendszerrel bír: ebben olyan művér kering, amely a valódihoz hasonlóan oxigént tud szállítani. Ezenkívül gépi tüdeje és veséje is van, az utóbbi további fejlesztések révén akár a megerőltető dialízist is kiválthatják majd a jövőben.

Az összesen több mint egymillió szenzort és kétszáz processzort tartalmazó robot a műkarjaival fogni is képes, robotlábaival pedig lassan lépkedni is tud emberi távirányítással, látni pedig az arcán viselt Argus II szemüvegbe épített kamerával képes.

Kommunikálni az okostelefonokéhoz hasonló beszédfelismerő programon keresztül lehet vele, személyiségének kifejlesztői egy tizenhárom éves ukrán tinédzsert választottak, ennek megfelelően a robot nem minden helyzetben viselkedik udvariasan, bár viccelni is képes: időnként utal arra, hogy szeretne egy robotbarátnőt, bár maga is elismeri, hogy a szerelemhez bizonyos szervei még hiányoznak.

Érdeklik a robotok? Kövesse a Techbázist a Facebookon is!